Alien: Covenant

L’any 1979 una criatura desconeguda i agressiva aconseguia introduir-se dins la nau de transport Nostromo i acabar amb tota la seva tripulació amb l’excepció de la tinent Ripley. Amb quatre duros, Ridley Scott filma una de les grans pel·lícules de terror de la història del cinema.

L’any 1986 la tinent Ripley és rescatada després de passar més de cinquanta anys a la deriva en hibernació. Decidits a investigar els fets de la Nostromo, la corporació Weyland-Yutani organitza una expedició al planeta LV-426 on es va trobar el primer ou de xenomorf. Un cop al planeta descobreixen un niu de les mateixes criatures i la presència d’una reina Xenomorf. Ripley aconsegueix salvar-se però la majoria moren a mans de les criatures. Sense apujar gaire el pressupost de la primera entrega, James Cameron signa el millor film de la saga.

L’any 1992 Ripley desperta en un penal on l’han rescatada després que la nau amb la qual va escapar de LV-426 patís un accident. La resta de supervivents són trobat mort i la tinent Ripley veu indicis de la presència d’un xenomorf en una de les víctimes. Rodejada dels pitjors criminals, la tinent Ripley es torna a enfrontar a les violentes criatures. El pressupost puja i la qualitat baixa, David Fincher comença el declivi de la saga.

L’any 1997 un experiment aconsegueix clonar la tinent Ripley barrejant el seu ADN amb el de la reina mare. En el mateix experiment es clonen una dotzena de xenomorf millorats que acaben escapant i eliminant els membres del laboratori. Amb l’ajuda de Ripley i una tripulació de mercenaris s’aconsegueix frenar l’arribada de les criatures a la Terra. Intent força desesperat de seguir amb la saga, direcció de Jean-Pierre Jeunet i guió de Joss Whedon.

L’any 2012 en plena crisi de remakes i reboots, Ridley Scott torna a agafar les regnes de la saga i intenta crear una mitologia al voltant de la figura dels xenomorfs amb Prometheus. Recerques sobre els orígens de la humanitat i formes de vida extraterrestres i conspiracions de grans corporacions envolten una pel·lícula lenta i pedant.

L’any 2017, Ridley Scott segueix donant forma al seu univers amb Alien: Covenant. En aquesta nova entrega Scott torna als xenomorfs clàssics però segueix tossut amb envoltar la seva figura d’una transcendència i una mitologia totalment innecessàries. Si Prometheus ja tenia escenes que ens recordaven massa a l’Alien original, Covenant en sembla un remake encobert (i mal fet). Aquesta nova entrega segueix massa l’esquema d’Alien però afegint un rerefons totalment innecessari.

Aquesta petita cronologia de la saga Alien em serveix per veure que a mesura que passen els anys, els pressuposts i la complexitat, baixa la qualitat de les pel·lícules. Alien es va convertir en un clàssic per la seva senzillesa i per explotar una de les emocions més bàsiques: la por. A alien no li cal ni necessita una mitologia, un inici o una explicació per ser un referent. Com més compliques la trama menys protagonisme té la criatura i menys interès la pel·lícula.

Després de tot això no em vull entretenir gaire amb la pel·lícula. De fet, amb l’excepció d’una falta de ritme a la meitat del metratge, ens trobem amb una pel·lícula prou digne si no fos pel seu bagatge. Quan toques una saga de culte has de fer honors al seu passat i Alien: Covenant no arriba al nivell. Els personatges tenen menys carisma que la criatura i et preocupes poc pel seu futur. Més que una tripulació d’experts en una missió transcendental per la supervivència de la humanitat semblen una colla d’imbècils destinats a morir. Només Michael Fassbender té un paper prou digne per formar part de l’imaginari de la saga Alien o em direu que d’aquí a dos anys recordareu el nom d’un pilot prou imbècil com per a arriscar la vida de tota la tripulació mentre vesteix un barret de cowboy.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda