0

“Breu” història de les Tortugues Ninja

tmntcoverL’any 1984, Peter Laird i Kevin Eastman van crear un petit còmic en blanc i negre anomenat “Eastman and Laird’s Teenage Mutant Ninja Turtles” que va superar totes les expectatives dels seus creadors.

El còmic creat per Laird i Eastman narrava les aventures de quatre tortugues antropomòrfiques que eren entrenades en les arts del ninjutsu per una rata antropomòrfica. Amagades a les clavegueres de Nova York les quatre tortugues es dediquen a evitar robatoris i lluitar contra el crim organitzat.

Al llarg del temps les Tortugues Ninja han donat peu a còmics, videojocs, pel·lícules, sèries d’animació i tot un seguit de marxandatge que les han convertit en un fenomen mundial.

Personatges principals

Leonardo (Leo) – El lider del grup. Agafa el nom de Leonardo da Vinc. Utilitza com a arma dues katanes i porta la màscara blava.
Raphael (Rpah) – El més fort i agressiu del grup. El seu caràcter sovint el porta a entrar en conflicte amb els seus germans. Utilitza dos Sai i porta la màscara vermella. Deu el seu nom al pintor i arquitecte italià Rafael.
Donnatello (Donnie) – El més intel·ligent dels quatre. Científic i inventor, en Donnie sempre prefereix utilitzar l’enginy abans que la violència. Utilitza un bastó bo i porta la màscara de color lila. El seu nom ve de l’artista Donnatello.
Michelangelo (Mickey) – El menys madur dels germans. Utilitza un parell de nunchakus i una màscara taronja. És el més llançat i inconscient del grup.

tmnt6

Personatges secundaris

Splinter – El pare de les tortugues. Al llarg dels temps ha tingut diferents orígens; era la rata del mestre Hamato Yoshi, la reencarnació del mateix Yoshi o el mestre Yoshi convertit en rata. En tots els casos és el mestre encarregat d’entrenar i educar les tortugues.
April O’Neil – El nexe humà de les tortugues amb el món real. A l’igual que Splinter, l’April ha tingut diferents orígens en funció del mitjà i època on apareix. El més conegut és de reportera de televisió.
Shredder (Trinxant) – L’etern enemic del mestre Splinter i de les tortugues. És el líder del Clan del Peu, una organització ninja criminal responsable del caos i la violència a Nova York. El nom real de Shredder és Oroku Saki i utilitza una armadura per lluitar.
Cassey Jones – Company d’armes de les tortugues ninja. En Cassey és un vigilant emmascarats que defensa la ciutat de Nova York. Vestit amb una màscara d’hoquei i amb un sac d’articles esportius (bats de beisbol, pals d’hoquei o de cricket), en Cassey comença entrant en conflicte amb les tortugues però aviat veuen que comparteixen objectius.

Còmics

tmnt5El còmic és l’origen de les Tortugues. En concret neixen de casualitat d’un dibuix que fa Eastman i que parodía/homenatge alguns dels còmics més coneguts d’aquella època com Daredevil o Ronin.
Els primers còmics es van publicar sota el segell Mirage Studios que en realitat es tractava d’una companyia creada feia poc pels mateixos Eastman i Laird. De fet van anomenar Mirage als estudis perquè  no tenien oficines i tot era un miratge (fins que van aconseguir l’èxit amb les TMNT)
Encara que avui en dia coneixem les tortugues com uns personatges simpàtics i infantils, les originals eren més fosques i més violentes. En ser en blanc i negre les tortugues es diferenciaven pel caràcter i no és fins que s’adquireixen els drets per fer la sèrie d’animació que no es dóna un color diferencial a cada tortuga. En origen les quatre tortugues portaven un antifaç vermell.
La pizza que sempre associem a les tortugues tampoc neix de la idea original. Es tracta d’una campanya de màrqueting amb la que els creadors no estaven gaire d’acord.

Televisió

És a partir de la sèrie animada del 1987 que les tortugues es converteixen en un fenomen global. De la mà de la CBS i creada pels estudis Murakami-Wolf-Swenson, les tortuges agafen aquest aire més juvenil i divertit. En vendre els drets, Mirage Studios no té cap control sobre el producte televisiu. Aquesta sèrie animada es manté en antena fins a l’any 1996 i introdueix alguns personatges que s’han tornat icònics amb el temps com en Bebop i en Rocksteady o en Krang, el cervell de la dimensió X que vol conquerir el planeta.

Acabada la sèrie original l’any 1996, s’han fet noves reinterpretacions amb més o menys èxit.

L’any 1997 es va crear una sèrie d’imatge real anomenada Ninja Turtles: The next mutation. En aquesta sèrie s’introduïa un nou personatge, una cinquena tortuga que era noia i es deia Venus de Milo. La poca acceptació que va tenir va obligar a TOEI ANIMATION a cancel·lar-la al final de la primera temporada.

tmnt2El 2003 es recupera l’estil d’animació que va caracteritzar la primera sèrie i neix la sèrie Teenage Mutant Ninja Turtles creada per 4KIDS ENTERTAINMENT. En aquesta versió MIRAGE STUDIO té part dels drets i això fa que la sèrie tingui un estil més semblant al còmic original però adaptat a un públic més infantil. Aquesta nova versió animada va tenir més èxit que l’experiment de Ninja Turtles: the next mutation i es va mantenir en antena fins a l’any 2009. Va acabar amb una pel·lícula per televisió anomenada Ninja Turtles: Turtles forever i reuneix tres versions temporals diferents de les quatre tortugues.

Actualment és Nickelodeon qui ha recuperat les tortugues ninja i n’està programant una nova sèrie feta amb animació per ordinador i on les tortugues tenen un aspecte més juvenil i amb un estil més anime que les sèries anteriors.

tmnt3

Parlant d’estil anime les tortugues ninja també han protagonitzat un OVA de dos capítols (original video animation) pel mercat japonès anomenat Mutant Turtles: Choujin Densetsu-hen. En elles les tortugues es poden convertir en unes super tortugues durant un curt període de temps gràcies a una roca coneguda com a Muta Stone. Com a moltes sèries japoneses de grups de superherois, les quatre tortugues es podien combinar formant una super tortuga.

Pel·lícules

A causa de l’èxit de les tortugues, el seu salt al cinema era només qüestió de temps.

L’any 1990 s’estrena als cinemes Teenage Mutant Ninja Turtles, l’adaptació cinematogràfica de les aventures de les quatre tortugues ninja. L’argument era més semblant al de les històries de Eastman i Laird però amb una mica més d’humor. La pel·lícula es va convertir en una de les pel·lícules independents més taquilleres de la història. En aquesta versió, les tortugues eren actors disfressats d’una manera molt revolucionaria per l’època.

tmnt4

Poc més d’un any després s’estrenava Teenage Mutant Ninja Turtles II: The secret of the Ooze (Las tortugas ninja 2: el secreto de los mocos verdes). Les presses per aprofitar i intentar repetir l’èxit de la primera part no van ser bones companyes d’aquesta seqüela provocant rebuig i vergonya aliena en la majoria dels seus espectadors. La productora va voler introduir més humor i un to més juvenil a la pel·lícula que la va acabar convertint en una paròdia de la popular sèrie.

Si no era suficient amb el fracàs de la segona entrega, les tortugues ninja van tornar amb una tercera part coneguda com a Teenage Mutant Ninja Turtles III: Turtles in time i on, com indica el seu títol, les tortugues viatgen en el temps. Considerada la pitjor de les tres pel·lícules, les tortugues ninja fan un viatge en el temps fins al Japó feudal per salvar l’April O’Neil.

Després dels fracassos de les dues últimes pel·lícules semblava que el cinema no era per les tortugues però l’any 2007 es fa un nou intent. TMNT és el retorn de les tortugues a la gran pantalla però sembla més un capítol llarg de televisió que una pel·lícula de veritat. Aquesta versió era d’animació per ordinador i intentava tenir un to més obscur que les pel·lícules anteriors. Sense ser extremadament dolenta no feia justícia al que s’esperava del retorn de les tortugues.

El retorn definitiu de les tortugues ninja ve de la mà de Michael Bay l’any 2014. Ninja Turtles es va estrenar el 9 d’agost del 2014 i ens presenta unes tortugues creades per animació amb captura de moviments interactuant amb actors reals. Us deixo la crítica que en vaig fer en el seu moment per no repetir-me però ja us avanço que no em va agradar.

Aquesta mateixa setmana s’ha estrenat Ninja Turltes: Out of the shadows, seqüela d’aquesta nova versió.

Figures i videojocs

L’èxit de les tortugues ha provocat tot tipus de productes relacionats. Des de figures d’acció a roba i complements passant per videojocs. Encara avui en dia les tortugues ninja són icones d’una cultura i d’una generació.

 

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *