Captain America: Civil War

civilFer les coses ben fetes té premi. Planificar els moviments, dissenyar un univers, definir personatges i no tenir pressa dóna com a resultat un grapat de pel·lícules d’alt nivell i un respecte generalitzat per part del públic. Fer les coses ràpid i sense planificació et dóna Batman vs Superman.

Quan va sortir Avengers vaig pensar que era la culminació del projecte Marvel. Reunir els seus vaixells insígnia en una gran pel·lícula era el resultat d’una constància difícil de repetir. Age of Ultron em va demostrar que anava equivocat i Civil War deixa clar que encara queda molt camí per endavant.

Estarem d’acord que Favreau va obrir el camí, Whedon el va asfaltar i els germans Russo l’han perfeccionat. Winter Soldier és la millor peli de Marvel però el seu estil l’han perfeccionat a Civil War i en podem esperar grans coses a Infinity Wars. També es nota (si deixem de banda Thor: El mundo oscuro) el saber fer de Stephen McFeely i Christopher Markus als guions (clars hereus de l’estil Whedon) i la seva estima pel personatge del Capità Amèrica.

civilwar2Situada després dels accidents de Sokovia (Avengers: Age of Ultron), la pel·lícula ens presenta el nou grup de Avengers, format per Falcon, Black Widow, Scarlet Witch, Vision i comandats pel Capità Amèrica. En una missió el grup comet un error que acaba amb víctimes innocents. Aquest fet i el canvi de caràcter d’en Tony Stark que ja vam veure a Age of Ultron, provoca l’aparició d’un tractat de les Nacions Unides per controlar els Avengers. Steve Rogers no està d’acord amb aquesta decisió i això provoca un enfrontament entre ell i l’Iron man. L’aparició del Soldat d’Hivern acaba d’embolicar l’assumpte.
Aquest és un resum força senzill de l’argument però he promès que seria un post sense espòilers. El fons és més complexe que aquest simple resum.

Civil War té una arrencada tranquil·la, situant els personatges, presentant els més coneguts i mostrant com els fets de les anteriors pel·lícules els han afectat però el ritme de la pel·lícula augmenta de forma exponencial fins a arribar al desenllaç. La trama conspiradora és senzilla però efectiva. On es veu més treballat el guió és en el conflicte intern dels personatges principals. Com ja passa amb les grans de Marvel, Civil War sap trobar el punt just d’acció i humor. Molt basat en l’estil marcat per Whedon, l’humor és constant en el metratge però sense convertir els protagonistes en pallassos ni fer caure la pel·lícula en el ridícul. L’acció també és essencial a Civil War i si la batalla de Sokovia semblava difícil de superar, aquí tenim diversos enfrontaments que estan al nivell d’aquesta o l’arriben a superar. Les coreografies de lluita són, simplement, espectaculars i els moviments d’alguns dels personatges increïbles.
El ritme de la pel·lícula només es veu afectat en el moment de la incorporació de Spiderman al grup. Mentre que Pantera Negra arriba d’una forma natural i orgànica, l’aparició d’en Peter Parker sembla una mica forçada i posada a corre-cuita.

civilwar

Una de les principals intrigues de Civil War era l’aparició de nous personatges i d’alguns menys coneguts i com s’integrarien en la mecànica de grup establerta a les pel·lícules anteriors. Pantera negra, Ant-man i Spiderman aproven amb nota la seva entrada a l’univers Marvel. El personatge de Paul Rudd ja el coneixíem de la seva pel·lícula en solitari i manté el mateix estil bocamoll que vam veure a Ant-man. Pantera negra és una de les grans sorpreses. Llàstima que l’aparició de Spiderman eclipsa el seu potencial però el personatge interpretat per Chadwick Boseman es menja la pantalla a cada aparició. L’actor aporta força i caràcter al personatge i les seves escenes de lluita són espectacular. El que està clar és que l’estrella convidada més esperada és Spiderman. Amb el retorn dels drets a casa, Marvel té l’oportunitat amb Civil War de tornar a presentar un dels seus personatge estrella i no la desaprofita. Spiderman surt més del que ens podíem esperar en un principi i aprofita cada segon que té en pantalla. També és cert que mentre Spiderman et guanya al cap de pocs segons en Peter Parker potser trontolla una mica. Està clar que Holland necessita un temps d’adaptació i d’integració al personatge però veurem com funciona. Si la pel·lícula protagonitzada per Tom Holland manté el to trobat a Civil War podem esperar grans coses del nostre amic i veí aràcnid.

Un dels atractius de Civil War és també un dels seus punts febles, la massificació de personatges. Tots tenen el seu moment de glòria però alguns estan més aprofitats que d’altres i la presència d’alguns és purament testimonial. Pensant-ho fredament és cert que si tots tinguessin la mateixa profunditat que els protagonistes parlaríem d’una peli de quatre hores. Aquest problema va lligat amb la magnitud de la pel·lícula i no li resta qualitat però sap greu veure com personatges com La Visión o Ojo de Halcón són simples convidats de pedra a la funció. També és una manera d’anar donant pas a una nova generació d’herois.

captainCivil War és tot el que prometia Marvel i més. Acció, intrigra, humor i espectacularitat, molta espectacularitat durant dues hores i mitja que passen volant.

Finalment felicitar Marvel per una excel·lent campanya de màrqueting i com han sigut capaços de portar ocult fins al darrer moment la importància d’un dels seus personatges estrella. Hauria sigut molt fàcil escampar a tort i a dret la presència de Spiderman i el seu paper dins la trama però Marvel ha optat per un altre camí i fins al darrer moment no l’han ensenyat deixant que la sorpresa sigui majúscula. La seva presència a la pel·lícula és més del que esperàvem però més gran a estat la feina de Marvel per ocultar-ho. Un cop vista la pel·lícula, penseu en els tràilers i entendreu de què estic parlant.

 

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda