El personatge – Kevin Costner

costner1Aquesta setmana tenim un dels grans en cartellera i no hi havia dubte que li tocava ser el personatge de la setmana al blog. Ara el podeu veure a Criminal però la carrera de Kevin Costner és molt llarga i amb molts alts i baixos.

Kevin Costner neix a California el gener de 1955 i actualment té 61 anys. Nascut en una família treballadora, la feina del seu pare el va portar a moure’s molt durant la seva infantesa. Costner va estudiar Empresarials i durant la carrera va començar a interessar-se per l’actuació. Segons s’explica va ser una conversa en un avió amb Richard Burton el que el va impulsar a deixar la seva feina de director de màrqueting i començar a rebre classes d’interpretació.

El seu primer paper és un paper de secundari a Turno de noche (Ron Howard, 1982), tot i que el seu primer rodatge és a la pel·lícula Malibú, rodada l’any 1981 però que no es va estrenar fins a l’any 1986 quan Kevin Costner ja era un actor conegut.

Durant els primers anys Costner va alternant papers petits amb papers protagonistes en pel·lícules poc conegudes fins que l’any 1985 li arriba el seu primer èxit amb Silverado (Lawrence Kasdan, 1985). D’aquella època són Sueños inalcanzables (Therese Conte i Sean Roche, 1982), Mesa para cinco (Robert Lieberman, 1983) o ¿Dónde dices que vas? (Kevin Reynolds, 1985). Un cas curiós d’aquella època és el seu paper a Reencuentro (Lawrence Kasdan, 1983); tot i rodar bastant metratge, el personatge que interpretava Kevin Costner va caure del muntatge final. Aquest fet va portar a Lawrence Kasdan a prometre un paper a Costner a la seva següent pel·lícula, Silverado.

costner2Al cap de dos anys Kevin Costner té un nou èxit amb Los intocables d’Elliot Ness (Brian de Palma,  1987), paper que li atorga l’estatus d’estrella de cara al públic. El reconeixement de públic i crítica li arriba l’any 1990 amb Ballant amb llops (Kevin Costner, 1990). La pel·lícula dirigida i protagonitzada pel mateix Costner obté 12 nominacions als premis Oscar. D’aquestes monimacions en guanya 7, entre ells el de millor actor, millor director i millor pel·lícula.

L’èxit de Ballant amb llops s’encadena amb diversos èxits. Els anys següents l’actor protagonitza, Robin Hood, el princep dels lladres (Kevin Reynolds, 1991), JFK (caso abierto) (Oliver Stone, 1991), El guardaespatlles (Mick Jackson, 1992) i Wyatt Earp (Lawrence Kasdan, 1994). 

Aquests papers no fan més que reafirmar l’estatus d’estrella i actor de moda de Kevin Costner però la seva carrera ascendent es veu frenada amb els seus següents projectes. L’any 1995 torna a treballar amb Kevin Reynold a Waterworld i dos anys més tard tira endavant el seu segon projecte com a director amb Mensajero del futuro. Són dues pel·lícules que m’encanten però que van rebre dures crítiques de públic i crítica. Tot i el cop dur que representen els fracassos de Waterworld i Mensajero del futuro, Costner segueix sent un nom que porta públic i durant els anys següents protagonitza el drama romàntic Mensaje en una botella (Luis Mandoki, 1999) i Entre el amor y el juego (Sam Raimi, 1999). costner3

L’any 2000 torna a interpretar un paper que el fa retrobar-se amb les bones crítiques a Trece días (Roger Donaldson, 2000) i l’any 2003 fa el mateix amb la direcció al western Open Range (Kevin Costner, 2003).

Si una cosa se li ha de reconèixer a Kevin Costner és la seva perseverança en el món de l’actuació. Ja sigui després de premis i reconeixements com després de dures crítiques, l’actor no ha deixat d’interpretar al llarg dels anys. La seva llista de papers és molt llarga com per resumir-la aquí però el nom de Kevin Costner no ha deixat d’aparèixer en pel·lícules des del seu debut l’any 1981.

costner5A banda del cinema, Kevin Costner també ha provat sort a la petita pantalla amb Hatfields & McCoys, minisèrie de tres capítols que li va valer un Globus d’or a Millor actor en minisèrie o pel·lícula per televisió l’any 2013.

Fora de la interpretació, Kevin Costner també té un grup de música country. El mateix Costner és el cantant de Kevin Costner & Modern West, grup de música country amb dos discs al mercat. També és un gran fan del beisbol, de fet aquest esport ha format part de molts papers al llarg de la seva carrera.

Tot i no estar en el seu millor moment, Kevin Costner sembla incombustible i encara ens pot reservar alguna que altra sorpresa.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda