Equilibrium

equilibrium1En un futur la Tercera Guerra Mundial gairebé aconsegueix exterminar la humanitat. Conscients que un nou enfrontament global serà el final de l’espècie es decideix eliminar el principal causant dels conflictes entre humans: les emocions.  Suprimides mitjançant una droga anomenada Prozium els humans viuen en un món feixista on tot està controlat per la figura del “Pare” i del Tetragrammaton, un consell ho controla tot. Per tal de lluitar contra la gent que encara vol sentir s’ha creat la figura dels clergues, uns soldats incapaços de sentir i entrenats des de petits per eliminar tota persona culpable de sentir alguna cosa.

El que podria ser l’argument d’una novel·la qualsevol de ciència-ficció o d’una sèrie que podria tenir certa repercussió es converteix en un film insípid i sense gràcia. Si trobem algunes pel·lícules a les quals els costa fer que l’espectador entengui l’univers on se situa o les emocions que viuen els seus protagonistes, Equilibrium ho aconsegueix perfectament. La pel·lícula no transmet absolutament res i és incapaç de fer-te sentir.

Escrita i dirigida per Kurt Wimmer i protagonitzada per Christian Bale, Sean Bean i Sean Pertwee la peli no aconsegueix treure res de bo de cap dels seus protagonistes. Cal indicar que la peli és del 2002, l’any abans que Bale protagonitzés l’excel·lent El maquinista i molt abans que es posés el vestit del Cavaller fosc. De fet que sigui abans d’aquests èxits és l’única explicació per fer que Christian Bale participés en aquesta peli, això o que director i actor sigui molt amics.

La peli utilitza tots els tòpics de les pelis basades en un univers feixista i futurista dels anys 80, construccions megalítiques, uniformes negres amb molt de cuir, colors foscos, etc. tot allò que ja hem vist milers de vegades i que, com podeu suposar, no aporta res nou al gènere. L’univers Matrix és clara influència directa d’Equilibrium i no només en l’estil, Kurt Wimmer intenta inventar el seu propi estil de cinema d’acció creant una tècnica de lluita anomenada Gun kata basada en estranyes posicions de lluita per tal d’esquivar les bales dels contraris i matar amb el màxim d’eficiència als enemics. Per fer-vos una idea un dels clergues envoltat de 20 enemics és capaç d’esquivar totes les bales mentre els elimina d’un a un. Sona bé? Doncs sí però si per arreglar-ho fas una fosa a negra i només utilitzes imatges quasi fixes i el so et queda clar que no s’aguanta per enlloc. Has  volgut crear una tècnica molt xula però ets incapaç de desenvolupar-la. Podem criticar moltes coses dels Wachowski però ells com a mínim van imaginar i ensenyar el que tenien al cap. Wimmer es limita a explicar-ho, la resta t’ho has de creure tu.

equilibrium2

Tot té aquell aire a telesèrie de diumenge a la tarda o de peli del canal SyFy. El guió és completament previsible, les actuacions fluixes i qualsevol intent de sorprendre o emocionar l’espectador queda en un trist intent basat en els tòpics més suats del cinema. Per sort no la trobareu en cartellera (ja he dit que era del 2002) però espero estalviar-vos uns euros si algun dia la veieu en DVD o Bluray i us pica la curiositat.

Ah! Per estalviar-vos especulacions Sean Bean mor al minut 17 de la pel·lícula. No es pot considerar spoiler, al cap i la fi és Sean Bean i tots sabem que més aviat o més tard acabarà morint al llarg del metratge.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda