Escuadrón Suicida

suicide1Sembla que Warner i DC estan decidits a repetir els errors comesos amb Batman vs Superman i afegir-ne alguns de nous a la col·lecció. No sé si han fet cas omís a les crítiques rebudes o han estat incapaços de trobar-hi una solució però Escuadrón Suicida és igual o més dolenta que l’aventura conjunta d’en Batman i en Superman.

Escuadrón Suicida ens explica la creació d’un grup “d’herois” format per criminals amb habilitats úniques i dedicats a missions extremadament perilloses. La seva condició de presos i criminals els converteix en prescindibles.

Una de les meves principals crítiques a Batman vs Superman era la falta de presentació dels personatges. Muntar una pel·lícula amb tres personatges principals on només un d’ells ha tingut pel·lícula pròpia i afegint secundaris encara més desconeguts desdibuixava els personatges i feia que t’apartessis d’ells. Ara imagineu això mateix amb 12 personatges dels quals un mínim de 10 són totalment desconeguts per gran públic. La Harley Quinn o el Joker encara formen part de l’imaginari de molta gent però Deathshot, Captain Boomerang, Killer Croc o El Diablo? Són personatges que amb prou feines coneix ningú i donar-los protagonisme amb breus flaixbacks de pocs minuts no ens fa arribar a ells. Tampoc ajuda que tots necessitin els seus minuts de glòria. Són tants que queden tots desdibuixats. A més la pel·lícula se centra molt en Deadshot (Will Smith), Harley Quinn (Margot Robbie) i Rick Flag (Joel Kinnaman) mentre deixa com a anècdotes la resta i, directament, com a insult el que es fa amb Spliknot (Adam Beach). El tractament d’aquest personatge és de vergonya.

suicide5

Una cosa que s’ha parlat molt és de l’aparició de El Joker (Jared Leto) i de com seria la seva actuació. Les comparacions amb l’últim Joker – el de Heath Ledger – són inevitables però prefereixo centrar-me en el paper d’aquest personatge a la pel·lícula. Era necessari fer sortir El Joker a Escuadrón Suicida? No. Val la pena la seva aparició? Gens. El Joker no aporta res a la pel·lícula, no fa avançar la trama ni obre cap trama, l’aparició de El Joker a Escuadrón Suicida es limita a una tàctica de màrqueting per atraure públic a les sales de cinema. Jared Leto ens presenta un personatge sinistre i totalment psicòtic. El Joker de Leto seria un magnífic enemic en una pel·lícula centrada en ell però queda diluït en una pel·lícula d’actuacions mediocres on només té escenes inconnexes i puntuals. El mateix passa amb les aparicions de Batman i Flash. Són pures anècdotes posades amb calçador en un trist intent de recordar que aquesta pel·lícula forma part d’un fracassat intent de crear un univers consistent.

suicide2

De la resta de personatges només val la pena destacar el paper de Margot Robbie fent de Harley Quinn i el de Jay Courtney com a Captain Boomerang. Ella és l’única del grup que crea un personatge consistent i atractiu i ell sembla l’únic conscient que l’única manera de superar un despropòsit com aquest és anar a passar-s’ho bé. Deixant de banda aquests dos la resta són uns personatges desdibuixats sense cap tipus de química entre ells i amb uns diàlegs que ajuden poc a fer-los interessants. Voler donar més protagonisme a l’actor estrella – Will Smith – tampoc ajuda i ser incapaços d’explicar les motivacions o poders de l’Encantadora, tampoc.

Lligat amb els diàlegs i la definició dels personatges toca parlar del guió. Si Batman vs Superman tenia problemes de guió i ritme, Escuadrón suicida no es queda enrere. Tot és molt precipitat i confús. L’aparició d’Incubus, la destrucció de la ciutat, la rebel·lió de l’Encantadora, són només alguns exemples de coses mal explicades. Que alguns dels pitjors criminals de l’univers DC siguin unes germanetes de la caritat ja ho deixem per un altre dia. No dic que es dediquin a exterminar a tothom que trobin pel camí però putejar una mica no estaria malament.

suicide6Un altre tema que em va molestar molt és la banda sonora. Estarem d’acord que són magnífiques cançons però no són una gran banda sonora. Posar grans cançons com House of the Rising Sun o Sympathy for the Devil no fa una gran banda sonora, crear un leitmoiv que només escoltar-lo et faci venir al pensament un personatge, sí. Com podeu suposar Escuadrón Suicida té la primera de les opcions, no la segona.

En resum, Escuadrón suicida queda lluny de la gamberrada simpàtica que podia ser i es queda en un altre trist intent de Warner i DC d’imitar l’èxit de Marvel. Suposo que a molts us ha sorprès que no utilitzi les pel·lícules de Marvel com a comparació per criticar Escuadrón suicida però no em semblava just per la peli de DC.
La principal diferència entre les dues companyies rivals és que amb Marvel és senzill triar quina és la pitjor de les pel·lícules del seu univers, amb DC la cosa és complica més, totes són igual de dolentes.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda