0

Jim and Andy: The great beyond

No he vist ‘Man on the moon‘ i conec poc la figura d’Andy Kaufman però el documental ‘Jim and Andy: The great beyond – Featuring a very special, contractually obligated mention of Tony Clinton‘ m’ha semblat una meravella obligatòria per qualsevol aficionat al cinema i al que passa darrere les càmeres.

L’any 1999, durant la gravació de ‘Man on the moon‘, un equip de gravació es va dedicar a seguir i enregistrar el procés de transformació de Jim Carrey en Andy Kaufman (i tambéTony Clinton). El que va començar com un making of normal va acabar convertint-se en un malson per Universal que va arribar prohibir la distribució de les imatges i es va negar a incloure-les en els extres del DVD. Vint anys més tard, Chris Smith ha convertit aquest material en un excel·lent documental que barreja les imatges originals amb una entrevista molt personal al Jim Carrey actual.

Molt sovint hem sentit d’actors que porten al límit les seves interpretacions durant els rodatges. Per tothom és coneguda la meticulositat de Viggo Mortensen o Daniel Day-Lewis a l’hora per posar-se a la pell dels seus personatges però una cosa és escoltar-ho i una molt diferent és veure-ho. La transformació que pateix Jim Carrey durant el rodatge és espectacular i pertorbadora al mateix temps. L’actor desapareix per convertir-se en el personatge; una transformació que no només té lloc mentre s’està rodant, es manté durant tota la producció. No menys pertorbadores i interessants són les reflexions que fa el Jim Carrey actual d’aquells moments. Carrey assegura que el canvi de personalitat li permetia allunyar-se dels seus propis problemes i que va arribar a perdre el control arribant a viure les vint-i-quatre hores com Andy Kaufman. Durant l’entrevista veiem una cara més reflexiva i introspectiva del còmic.

Andy Kaufman va revolucionar la manera de fer humor pel seu estil provocador i transgressor. Kaufman era especialista a portar l’humor al límit i desconcertar a tothom amb les seves accions i declaracions. Aquesta mateixa personalitat és la que posseeix Carrey durant la producció de ‘Man on the moon’ i que provoca situacions d’extrema tensió amb els seus companys de repartiment, l’equip de producció o el mateix Milos Forman. El documental ens mostra sense embuts la tensió i la incomoditat que provocaven les accions de Carrey durant el rodatge. No m’estranya que Universal fos reticent a què aquestes imatges veiessin la llum.

‘Jim and Andy. The great beyond’ és un excel·lent documental que ens permet veure una cara que sempre es manté oculta durant les produccions cinematogràfiques. Als making of habituals sempre veiem els actors, guionistes i directors encantats d’haver treballat plegats i presumint del bon rollo durant el rodatge, gràcies a ‘Jim and Andy‘ veiem que això no sempre és veritat. El documental és obligatori per qualsevol aficionat al cinema o a la interpretació.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *