Jocs de guerra – Secció VHS

wargamesInternet, jocs en línia, hackers… aquests conceptes ens són molt familiars avui en dia però l’any 1983 eren més ciència ficció que realitat. Per aquest motiu el guió de WarGames va passar d’unes mans a d’altres sense que ningú es decidís a tirar-la endavant fins que United Artist va decidir apostar per ella.

De fet el guió era molt diferent en origen i la pel·lícula podia haver acabat de forma molt diferent. En el guió original la pel·lícula es deia El geni (The Genius) i tractava sobre la relació d’un científic moribund i l’única persona capaç d’entendre els seus raonaments, un jove rebel. Amb el temps el guió es va desenvolupar cap a la definitiva WarGames però el director escollit en primer lloc li estava donant un to molt més obscur del buscat pels guionistes i l’estudi i això va acabar amb el seu acomiadament poques setmanes després. Curiosament el director era Martin Brest qui poc després va signar una de les comèdies del moment: Superdetective en Hollywood.

Amb Brest fora i John Badham a càrrec de la direcció la pel·lícula va agafar un rumb diferent i es va acabar convertint en el clàssic de culte que coneixem avui dia. De fet tant Matthew Broderick com Ally Sheed – la jove parella protagonista – van reconèixer que l’entrada de Badham va relaxar l’ambient a la producció i va millorar molt el rodatge. Com hauria quedat la pel·lícula a les mans de Brest és un misteri però el cert és que de la mà de Badham la química existent entre Broderick i Sheed és innegable i dóna un extra al guió escrit per Lawrence Lasker i Walter F. Parkes. El mateix John Badham va demanar ampliar el personatge de Ally Sheed qui en el guió inicial desapareixia a la segona meitat del film i els va deixar improvisar donant peu a una de les escenes més innocents però a la vegada més sexuals de la pel·lícula quan la jove actriu atrapa el personatge de Broderick amb les seves cames. Segons l’actriu va ser un acte reflex sense cap mena d’intenció però a vista d’espectador desperta una atracció sexual entre els dos protagonistes que moltes pel·lícules són incapaces de recrear buscant-la expressament.

wargames3

En el seu moment WarGames va tenir una bona acollida convertint-se en una de les vint pel·lícules més taquilleres de l’any d’estrena i amb molt bones crítiques per part de les revistes especialitzades de l’època. Si la reviseu avui trobareu que tot és molt antic excepte dues coses: el ritme i el guió.

Avui en dia Wargames és una perfecta cinta d’aventures. Un bon entreteniment que no necessita cap tipus de remake o revisió sempre que acceptem l’edat que té. El vestuari és dels anys vuitanta, els ordinadors ocupen una habitació i no existeixen els telèfons mòbils però té un ritme i una capacitat d’atrapar l’espectador que costa de trobar avui en dia. El guió de Lasker i Parkes era inteligent i entretingut, la direcció de Badham més que correcte aplicant a la pel·lícula la tensió necessària però sense oblidar la comèdia en el moment adequat i les interpretacions de Broderick i Sheed són molt destacables més encara tractant-se de dos actors joves i amb poca experiència (de fet era el primer paper protagonista de Broderick). També voldria destacar un gran Barry Corbin en el paper del general Beringer.

wargames2

WarGames és una d’aquelles pel·lícules que sempre recordaré de la meva adolescència i de les que no em penedeixo d’haver revisionat. De fet us recomano a tots els que no l’heu vist mai que li doneu una oportunitat i aquells que ja l’heu vista i en guardeu un bon record que la revisiteu. Tant uns com d’altres gaudireu d’una molt bona pel·lícula.

 

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda