La momia

L’any 1999, Stephen Sommers va recuperar La mòmia, un dels monstres clàssics del cinema, amb una pel·lícula homònima que va acabar resultant una cinta d’aventures prou entretinguda. Com no podia ser d’altra manera al cap d’un parell d’any la va seguir una seqüela prou entretinguda i, més endavant, una nefasta tercera entrega. L’any 2010 Joe Johnston va intentar fer el mateix amb l’home llop però el projecte amb Benicio del Toro i Anthony Hopkins va ser un fracàs estrepitós.

Quan semblava que els monstres del cinema clàssic ja no tenien lloc a les pantalles dels nostres dies, Universal ha decidit tirar endavant un ambiciós projecte anomenat Dark Univers i que reunirà (estil Vengadores) una nova versió d’aquests mites del cinema de terror. L’encarregat d’obrir aquest univers és Tom Cruise amb una nova versió de la mòmia i acompanyat de Russell Crowe en el paper de Dr. Jekyll/Mr. Hyde i que sembla serà el nexe d’unió entre aquests monstres. Si tot funciona el seguiran ben aviat una pel·lícula individual del personatge de Crowe i noves versions de Frankenstein i l’home invisible amb els rostres de Javier Bardem i Johnny Depp, respectivament.

Ens trobem davant d’una pel·lícula amb dues parts molt ben diferenciades que funcionen de manera irregular però efectiva. Per un costat tenim una primera hora de pel·lícula on ens trobem amb una cinta clàssica d’aventures que combina de forma molt encertada humor i acció i amb un Tom Cruise interpretant un paper digne dels millors aventurers del cinema. Passada aquesta part la cinta baixa una mica el ritme quan es comencen a donar les explicacions d’aquest univers que s’està creant. És quan el personatge de Russell Crowe entra en escena i el Dark Univers va agafant forma. Sense enfonsar la pel·lícula sí que la frena una mica i li vol donar una transcendència que la pel·lícula no necessita però l’univers sí. És un petit preu que s’ha de pagar per desenvolupar una idea que veurem com encaixa.

Als seus cinquanta anys llargs (merci per la correcció Callahan), Tom Cruise demostra que és tot un professional capaç d’afrontar qualsevol tipus de projecte i aixecar-lo de manera extraordinària. El seu Nick Morton d’aquesta pel·lícula té molt de l’Ethan Hunt de Missió Impossible que és el mateix que dir que té molt de Tom Cruise. L’actor agafa el personatge i el porta al seu terreny convertint-lo en un paio encantador i interessant. Al seu costat trobem Sofia Boutella en el paper de La mòmia i que aconsegueix una estranya barreja de terror i erotisme i Annabelle Wallis i Jake Johnson que fan de sidekicks del protagonista amb uns personatges amb personalitat pròpia.

Arriba un punt de la pel·lícula en què els efectes especials es mengen l’argument però, per sort, Alex Kurtzman – sense J.J. Abrams pel mig – aconsegueix reconduir-ho i tornar la pel·lícula al lloc que li correspon. Aquesta nova versió de La mòmia és una cinta d’aventures, acció i humor, molt més entretinguda del que m’esperava en un primer moment i que obre un raig de llum a un univers fosc sobre el que no tenia cap esperança.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda