1

Nymph()maniac

nympho1Existeixen dues maneres d’atraure el públic a les sales de cinema per veure el teu treball. O fas una pel·lícula molt bona o fas molt de soroll durant la promoció. Lars von Trier va escollir la segona opció.

Argument

A Nymphomaniac el director danès ens narra la història d’una jove (una excel·lent Charlotte Gainsbourg) adicta al sexe que no para de buscar noves maneres d’experimentar plaer. Dividida en petites històries que fan un repàs a la vida del personatge Trier encadena un seguit de relats curts molt irregulars entre ells. Alguns magnífics i ben narrats però la majoria lents i avorrits.

Sexe real o campanya publicitaria?

Molt es va parlar de les escenes de sexe real rodades amb els actors i fins on els havia fet arribar l’extravagant director. A l’hora de la veritat no trobareu molta diferència amb molts d’altres thrillers de contingut eròtic que hem pogut veure en pantalla altres vegades. Stacy Martin (l’actriu que interpreta la versió jove de Gainsbourg), que durant tota la peli no parava de recordar-me a Sylvia Kristel de jove, es passa mitja peli en pilotes i té un parell d’escenes una mica més pujades de to però res més (si us escandalitza l’escena de la fel·lació feu un cop d’ull a The Brown Bunny amb Chloë Sevigny). Sense fer tan de soroll la magnífica La vida de Adèle té escenes de sexe molt més explícit que les d’aquí i al mateix temps és una gran peli.

nympho2Un film de Lars von Trier?

Per ser sincers podem dir que no. El director havia concebut el film com una sola peli de més de cinc hores de duració i s’ha vist forçat a fer unes retallades considerables deixant dues parts d’unes dues hores de duració. És això motiu per renegar de la pel·lícula? Doncs no. La peli comença amb un missatge explicant que aquesta no és la versió original del director i que no se’n fa responsable… Suposo que el senyor Trier deu pensar que és l’únic director al qui li han retallat metratge a l’història del cinema. Això passa sovint Lars i t’ho has de menjar amb patates. Treure més d’una hora de muntatge segur que afecta el resultat que volia ensenyar el director però no aconseguir ritme en dues hores de pel·lícula no és culpa de la retallada.

Valoració

Un film de Lars von Trier sempre és complicat de veure però, sobretot, és difícil de recomanar. És un autor molt personal i l’opinió de la gent sobre els seus treballs és molt diversa. Com amb altres pel·lícules puc ser molt categòric sobre si val la pena veure-la o no amb aquesta em limitaré a donar la meva opinió.

Nymphomaniac és llarga i pesada. Està ben interpretada i té moments interessants però no deixa de ser un seguit de curtmetratges provocatius units gràcies a una conversa sense molt sentit. El muntatge és erràtic, intercalant metàfores visuals per reforçar els arguments amb salts força sobtats. Potser algun dia, en alguna edició especial en DVD podem recuperar el metratge sencer tal com l’havia imaginat Lars von Trier i seré capaç de veure què en vol explicar el director amb més claredat però ara mateix sóc incapaç de veure més enllà d’una provocació visual que no m’aporta res interessant.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda

One Comment

Comments are closed.