Piratas del Caribe. La venganza de Salazar

La frase promocional que acompanya els cartells de Piratas del Caribe. La venganza de Salazar resa quelcom similar a “El tiempo de los piratas llega a su fin” però el cert és que van dues pel·lícules tard.

Fa 14 anys (com passa el temps) Gore Verbinski va inventar un nou univers en un gènere que portava mort feia anys, el cinema de pirates i corsaris. Amb una aproximació més humorística del que m’esperava, vaig necessitar dos visionats per acceptar-la, el cert és que el director ens oferia una bona cinta d’aventures amb un protagonista carismàtic – i que ja ha quedat com a una icona del cinema – i un argument fresc i original. Com no podia ser d’altra manera la pel·lícula va tenir continuacions que ens ampliaven l’univers. L’any 2007, Verbinski abandona la saga conscient que li ha tret tot el suc a la història però Disney no deixa anar les seves gallines d’ous d’or tan fàcilment i Johnny Depp té moltes factures per pagar.

Si Piratas del Caribe: En mareas misteriosas ja era inútil i innecessària, La venganza de Salazar encara és pitjor. Tot i els intents de donar sentit a aquesta seqüela el cert és que l’únic argument de pes és la necessitat de recaptar i intentar donar ales a una saga moribunda des de feia anys. L’excusa per iniciar aquesta nova aventura és prou creïble però la falta d’originalitat és preocupant. Avui en dia passa massa sovint que moltes continuacions tenen un regust estrany a remakes i Piratas del Caribe no n’és l’excepció. Si a la primera pel·lícula tenim dos joves interpretats per Orlando Bloom i Keira Knightley que s’embarquen en una aventura amb el pirata Jack Sparrow que els portarà a descobrir secrets del seu passat aquí són Brenton Thwaites i Kaya Scodelario qui els prenen el relleu. Com a càsting un 10, els dos són igual de sosos que els originals. L’arribada d’en Javier Bardem a la saga tampoc aporta res interessant. Les motivacions del seu personatge són tan planes com la interpretació d’en Thwaites i la potència física de l’actor espanyol es desaprofita totalment. A favor només té uns bons efectes especials que acompanyen tota l’estona el seu personatge.

En Johnny Depp es mereix un punt a part. Que l’actor no es troba en el seu millor moment és vox populi i tota aquesta tempesta que afecta la seva vida personal es reflecteix a la seva interpretació. No tinc res en contra de la seva interpretació d’en Jack Sparrow, l’actor és el personatge i són indivisibles però hi ha certes facetes que ja no pot assumir. Johnny Depp es mou i reacciona com el primer Sparrow però físicament no pot amb certes escenes que li requereix el personatge. La direcció intenta tapar aquestes mancances amb plans curts durant l’acció i un vestuari recarregat per tapar el físic de l’actor però no ho aconsegueix. Com passa a totes les antigues franquícies que tornen al cinema, tenim una escena amb el protagonista rejovenit. Carrie Fisher, Kurt Russell i ara Johnny Depp han passat pel lifting digital que els rejoveneix i, el cert, és que m’interessa més la història del jove Sparrow que la de l’actual. Potser Disney s’hauria de replantejar alguna cosa.

Piratas del Caribe. La venganza de Salazar no només baixa el nivell argumental i interpretatiu de la saga (que ja era prou baix), també a nivell de realització i direcció deixa bastant a desitjar. En tot moment tens la sensació que el muntatge va a salts. Personatges que estan separats per metres estan junts al segon següent o salts entre escena i escena que no s’expliquen són només un parell d’exemples del que passa al llarg dels 129 minuts que dura el metratge. També l’argument és erràtic però això ja ho he comentat una mica abans i tampoc és qüestió de fer llenya de l’arbre caigut.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda