Sitges 2019 – Corporate animals, Her blue sky i Super Me

A diferència d’Hannibal Smith, a qui els plans sempre sortien bé, la meva excursió al Festival de cinema de Sitges va ser una mica més accidentada. El primer entrebanc va ser per falta de previsió personal que em va fer trobar amb les entrades exhaurides per The gangster, the Cop, the Devil un cop decidida la planificació del dia. Per sort si una cosa té Sitges, és una gran varietat de propostes pel que de ben segur que sempre acabes trobant quelcom interessant per veure. En el meu cas vaig substituir la proposta coreana per la xinesa Super Me (Chao Ji de Wo). Un cop superat el contratemps l’excursió quedava tancada amb Human Lost a la sala Tramuntana, Her blue Sky a l’Auditori i Super Me al Retiro. Si vau seguir el twitter del blog, ja sabeu que la cosa no va anar ben bé així.

De tots els factors que havia considerat, en cap moment vaig valorar el trànsit de Barcelona així que si la primera pel·lícula començava a les 10:30, jo arribava a Sitges a les 10:25, aparcava a les 10:35 i a les 10:40 m’adonava que la distància entre l’aparcament i la sala Tramuntana feien impossible l’esforç per intentar arribar-hi. Era necessari  replantejar les opcions però com he dit abans si una cosa sobra a Sitges són propostes així doncs tocava agafar la programació del dia i mirar què s’adaptava al que ja tenia previst. La guanyadora va ser Corporate animals que ja havia entrat dins els meus primers plans però vaig descartar per anar massa justa amb Human Lost. Em va saber greu perdre la proposta d’animació de Fuminori Kizaki però amb sort la podré veure a les sales convencionals gràcies a Selecta Visión.

Corporate Animals

Direcció: Patrick Brice
Intérprets: Demi Moore, Jessica Williams, Ed Helms i  Karan Soni
Argument: Una sortida d’empresa acaba molt malament quan els treballadors acaben enterrats en vida en una cova.

Patrick Brice presenta una comèdia divertida i gamberra per passar l’estona. En cap moment busca anar més enllà del simple divertimento, cosa de la qual en són conscients els seus protagonistes que es deixen portar per l’argument i van a passar-ho bé i fer gaudir l’espectador. Cal destacar la predisposició de Demi Moore per deixar-se portar per un paper molt còmic i paròdic.

Pel·lícula totalment festivalera que difícilment trobarà un públic fora del circuit de festivals però que aquí arranca riures i aplaudiments cada poca estona. Brillants els cameos de Brittney Spears i Gary Sinise.

Her Blue Sky

Direcció: Tatsuyuki Nagai
Intérprets (veu): Rio Yoshizawa, Riho Yoshioka i Shion Wakayama
Argument: Després de la mort dels seus pares l’Akane es veu obligada a quedar-se al seu poble natal per cuidar la seva germana petita. Anys més tard el seu antic amor torna al poble i desperta records del passat.

Your name, Silent voice i, ben aviat, Weathering with you són títols que han aconseguit travessar la frontera asiàtica i trobar un públic massiu en el mercat occidental, Her blue Sky vol seguir la seva estela i té bastants números per aconseguir-ho però sense arribar a l’èxit de fa uns anys amb Your Name. La pel·lícula també busca tocar la fibra sensible de l’espectador amb una història que barreja l’amor fraternal, el primer amor i les il·lusions de la joventut. Un còctel de sentiments que en algunes ocasions es torna confús i ens dificulta seguir la trama de la història.

Visualment impecable, Her blue sky ens parla dels primers amors i dels ideals que joventut que es van perdent amb el pas dels anys. Una història bonica acompanyada d’una animació molt agradable que lliga perfectament amb el to general de la pel·lícula.

Super Mer (Chao Ji de wo)

Director: Zhang Chong
Intérprets: Wang Talu, Song Jia i Cao Bingkun
Argument: Cada vegada que en Shany Yu s’adorm apareix un dimoni que el mata. Això li provoca un transtorn del son que afecta la seva vida personal i laboral fins que descobreix  que és capaç de transportar objectes molt valuosos del món dels somnis al món real.

Comèdia, drama, ciència-ficció, thriller… Super Me ens presenta una barreja de gèneres tan extensa que aconsegueix quedar diluïda entre tantes opcions. El seu metratge de menys de dues hores no permet passar de la comèdia negre a una pel·lícula de gàngsters i entretenir-se en un drama romàntic sense fer perdre a l’espectador.

Visualment impecable hauria fet falta destinar part del pressupost en CGI a la millora i desenvolupament d’un guió que sembla un seguit d’idees inconnexes que Zhang Chong intenta unir com pot.

Un any més el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya aconsegueix ser un èxit de públic i propostes acostant als aficionats al gènere un munt de propostes impossibles de veure fora del festival. Sitges és un punt de reunió obligatori per molts fans del cinema que, any rere any, busquen la manera d’escapar-se uns dies per gaudir de la programació del festival. Com cada any és un plaer veure aficionats al cinema fantàstic de totes les edats voltant pel poble amb la motxilla a l’esquena camí d’una sessió a l’altre intentant esprémer al màxim el temps que poden passar al festival. Trobar amics, xerrar una estona, seguir a les xarxes socials a coneguts virtuals amb els quals comparteixes dies però no sessions o llegir aquells ue han anat qdies abans o dies després i han vist propostes que no has pogut veure són alguns dels plaers que acompanyen l’experiència de Sitges.

Finalment i sense entrar en polèmiques polítiques vull destacar la normalització de l’ús del català que fa el Festival Internacional de cinema de Catalunya tant en la cartelleria com en les traduccions simultànies durant les presentacions i amb els subtítols de les projeccions. Una normalitat que malauradament sovint costa trobar.

Fins a l’any que ve, Sitges!

 

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda