Star Wars: L’ascens de Skywalker – spoilers

Vaig néixer entre Una nova esperança i L’imperi contraataca i, com molts altres catalans de la meva generació, el primer contacte amb la saga creada per George Lucas va venir a través de les múltiples repeticions que Tv3 feia de les pel·lícules en una època on Star Wars encara era coneguda com La Guerra de les Galàxies.
Mai em cansaré de criticar les correccions digitals que va fer Lucas a la trilogia original, sempre renegaré dels episodis I, II i, en menys mesura, del III, encara ara desitjo l’extinció dels Ewoks i penso que l’episodi VIII és massa irregular però han passat quaranta anys i encara m’emociono quan dues paraules grogues apareixen sobre un fons estrellat i es van allunyant acompanyades d’una potent banda sonora. Star Wars és, i sempre serà, part de la meva vida, per molt que em passi hores criticant el que no m’agrada del que han fet a la saga últimament o renegant d’algunes decisions que han pres els seus responsables.

Dit això començo una crítica amb SPOILERS d’aquesta novena pel·lícula que posa punt final a una saga de més de quaranta anys.

J.J. Abrams torna per tancar la trilogia que ell mateix va iniciar fa tres anys i els primers moments són d’absolut desconcert. El text flotant típic de la saga, deixa molt clar que Abrams trenca amb la història presentada per Rian Johnson a l’episodi anterior i la seva intenció és explicar-nos la versió que ell havia creat a l’episodi VII. Això provoca que la pel·lícula es passi molta estona arreglant forats i creant contradiccions amb l’episodi VIII. La presentació del retorn de l’emperador és precipitada, igual que l’aparició de la flota Sith o dels cavallers de Ren (un dels grups més desaprofitats d’aquesta saga). Tot això i més ens fa pensar com s’hauria desenvolupat la saga si Abrams l’hagués conduït la història d’inici a final. Rian Johnson va fer una bona feina i va prendre decisions arriscades però queda clar que es va allunyar massa de la visió d’Abrams.

Un cop acceptat aquest punt i conscients que gran part de la història quedarà sense explicar o s’explicarà de forma precipitada, toca gaudir de l’aventura. Star Wars: L’ascens de Skywalker recupera l’esperit aventurer clàssic de la trilogia original i ens ofereix una història d’enfrontament entre el bé i el mal i descoberta d’un mateix. Igual que amb l’episodi VII, Abrams agafa idees de la trilogia original i les adapta als nous temps. Com qualsevol pel·lícula d’Abrams, la història està farcida de moments èpics, dramàtics i emotius i en fa complice l’espectador. El comiat de Leia és tan senzill com determinant i emotiu i l’aparició d’en Han fa impossible contenir l’emoció. El director juga amb la nostàlgia oferint-nos detalls evidents com el retorn d’en Lando o l’aparició de Wicket W. Warrick però també amb d’altres tant subtils com brillants com l’aparició d’en Wedge Antilles o les veus dels mestres Jedi que escolta la Rey en el tram final.

Star Wars: L’ascens de Skywalker ens regala moments espectaculars com l’enfrontament entre la Rey i en Kylo o l’arribada de l’armada rebel però d’altres més de vergonya aliena com la càrrega amb ponis sobre un destructor imperial o el, totalment innecessari, petó entre els protagonistes. Un conjunt d’encerts i errors on els encerts pesen més i fan caure la balança cap al costat positiu.

Amb aquesta novena pel·lícula es tanca un cicle de més de quaranta anys que ha marcat com a mínim tres generacions que han passat la il·lusió de pares a fills i que, amb sort seguiran fent-ho amb les generacions futures. Tant el final que Johnson ens va oferir a Els últims Jedi com el que ens ofereix Abrams a l’Ascens de Skywalker ens fan imaginar una saga que mai morirà.

Que la força us acompanyi, sempre!

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda