Especial Viernes 13 – Part III

Tal com vaig comentar a l’anterior entrada, Paramount no va tardar ni un any a recuperar el títol Viernes 13 tot i haver presentat la quarta entrega com l’última de la saga. S’ha de reconèixer que van intentar donar-li un nou enfocament substituint la figura de Jason, però va funcionar tan malament que només van fer-ho en una pel·lícula.

Viernes 13 Parte V: Un nuevo comienzo (Friday the 13th: A new beginning, 1985)

En Jason és mort. Com vam poder veure a l’anterior entrega el jove Tommy va acabar de manera brutal amb l’assassí de Crystal Lake, però tot sembla indicar que els assassinats no han acabat.

Després d’uns anys internat en un centre psiquiàtric pel trauma que li va suposar l’enfrontament amb en Jason, en Tommy (John Shepherd) és traslladat a un campament per persones amb problemes mentals. Al poc de ser allà comencen a aparèixer cadàvers assassinats de forma brutal.

Un nuevo comienzo es va gravar amb la intenció de crear una nova història al voltant del mite de Jason però sense utilitzar el personatge. El resultat va ser un desastre total. El cert és que la pel·lícula tenia bones intencions, jugant amb despistar l’espectador sobre si es tractava del veritable Jason o no i obrint la porta al fet que el personatge de Tommy portés la mascara en futures entregues. Potser hauria funcionat si el guió no fos un complet despropòsit i els assassinats ridículs.

Al llibre Crystal Lake Memories: The complete history of Friday the 13th s’explica que durant el rodatge l’ús de drogues era constant, potser d’aquí la incoherència de moltes escenes. El mateix director va renegar del material que havia filmat i molts actors no van ser conscients que participaven d’una nova entrega de la saga fins que no va ser contractats perquè tota la preproducció es va fer utilitzant un títol fals.

Com a curiositat cal destacar que el director volia recuperar la versió jove de Tommy, però Corey Feldman que l’havia interpretat a l’entrega anterior estava ocupat amb la filmació de The Goonies i tenia molt poca disponibilitat. La seva escena es va gravar durant un dia de descans de la pel·lícula de Richard Donner.

Les horribles crítiques que va rebre la pel·lícula i la baixa recaptació ens podria portar a pensar que Paramount abandonaria el personatge però res més lluny de la veritat.

Viernes 13 Parte VI: Jason vive (Friday the 13th Part VI: Jason lives, 1986)

El fracàs de l’anterior entrega va fer adonar a Paramount que la saga Viernes 13 anava lligada a la figura de Jason i que era necessari recuperar el personatge si volien seguir obtenint beneficis. Obrint la porta totalment al món sobrenatural, la sisena part de Viernes 13 va recuperar Jason i també es va convertir en la millor de les entregues de la saga.

En Tommy Jarvis (Thom Matthews) segueix obsessionat amb la figura d’en Jason i està convençut que tornarà. Junt amb un company seu escapa del centre psiquiàtric per cremar definitivament el cos de l’assassí, però el resultat acaba sent que en Jason torna a la vida i és més poderós que mai.

Sembla estrany, però després de cinc pel·lícules i quan semblava que la saga estava morta i enterrada, l’irrupció de Tom McLoughlin aconsegueix donar una nova dimensió al personatge i ens presenta una pel·lícula on l’acció, l’humor i la violència es troben combinades de manera perfecta.

El primer canvi a destacar és l’abandonament de l’acció en primera persona que s’havia utilitzat al llarg de la saga i que només tenia justificació per la falta de recursos de la primera entrega. Aquí tenim un Jason poderós que es mostra en tota la seva esplendor. També tenim un punt d’autoparòdia i referències al gènere que donen un aire de frescor inaudit a la sèrie.

A tot l’anterior cal sumar-hi que per primera vegada tenim una gran coherència entre els esdeveniments, que deixen de ser un seguit d’assassinats sense cap relació i aquí veiem com la història es va desenvolupant amb fluïdesa i amb una raó de ser.

Aquesta nova versió de Jason com un ésser sobrenatural imparable és la imatge definitiva que queda del personatge i que ha anat lligada a la saga des d’aquest moment.

Com no podia ser de cap altra manera, Jason també acaba mort en aquesta entrega, però com tampoc podia ser de cap altra manera, també queda a l’espera d’una nova massacre.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda