Westworld (Almas de metal) – Secció VHS

west1Abans que Skynet decidís exterminar l’espècie humana o que l’ordinador WORP ens convidés jugar una partida a Guerra Mundial Termonuclear, unes altres màquines creades per humans van decidir atacar els seus creadors.
Avui recupero un clàssic de la ciència-ficció que va deixar empremta en el moment de la seva estrena però que no ha aguantat gaire bé el pas del temps. Avui parlo d’Almas de metal (Westworld, 1973).

Dos amics i socis decideixen passar les seves vacances a Delos, un revolucionari parc temàtic on es recreen tres períodes diferents de la història de la humanitat. Acompanyats de robots amb aparença humana els visitants de Delos poden escollir passar uns dies a l’Edat mitjana, a l’antiga Roma o a l’Oest Americà. Les recreacions són perfectes i completament segures fins que els robots comencen a actuar de forma estranya atacant i matant els visitants humans.

Almas de metal va suposar el debut a la direcció de Michael Crichton. En aquells temps Crichton encara no era el conegut escriptor en el qual es va acabar convertint però ja apuntava el seu estil i la seva temàtica en el guió d’Almas de metal. L’estrena d’Almas de Metal va ser l’èxit de l’any de la Metro-Goldwyn-Mayer, l’única productora que va decidir apostar per un títol molt avançat a la seva època.
Com a protagonistes la productora va escollir Yul Brynner, James Brolin i Richard Benjamin, tres estrelles amb prou nom per atraure al públic a omplir les sales d’un títol arriscat. Crichton va reconèixer que no va tenir control en el càsting i que rodar amb MGM va ser un infern. Canvis de guió a darrera hora, talls en el muntatge i un llarg etcètera d’ordres de producció que no fan més que reafirmar la mala fama que tenien els estudis en aquella època.

west5

L’any 1973, Almas de metal va ser una revolució i una sorpresa pel públic. Amb un guió sorprenent per aquella època i uns efectes especials molt espectaculars com la visió pixelada en primera persona o la cara de Gunslinger desfent-se en àcid, Almas de metal va aconseguir marcar una generació i fer-se un lloc a l’imaginari dels fans de la ciència-ficció.

No recordo a quina edat vaig veure Almas de Metal però si recordo que em va impactar bastant. Yul Brynner amb aquella cara impertèrrita tornant a la vida una vegada i una altra per atacar els protagonistes o un parc on podies viure a diferents èpoques com si fossin reals són d’aquelles coses que queden gravades a la memòria. Malauradament Almas de metal no ha aguantat gaire bé el pas del temps. A diferència del que passava amb Juegos de guerra (Wargames, 1983) on tot es veia antic però era capaç de mantenir la tensió, el ritme i l’interès, Almas de metal es fa lenta i pesada. L’argument segueix sent perfectament vàlid però l’estil i la direcció han quedat molt enrere.
west6Si hi ha alguna pel·lícula que pot necessitar un remake és aquesta i aquest any el podrem veure en forma de sèrie de la mà de HBO. Westworld té prevista la seva estrena l’octubre d’aquest mateix any, estarà basada en la pel·lícula i fa prou bona pinta.

Si no la coneixeu feu un esforç per donar-li una oportunitat però situant-la en el seu context, si ja la coneixeu i en guardeu un bon record millor que la mantingueu així o us emportareu una petita decepció. Tot i no aguantar el pas del temps estem parlant d’un clàssic del cinema i de la ciència-ficció i es mereix tots els respectes.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda