Black Mirror – petits spoilers

L’any 2011 i amb només 3 capítols, Black mirror va sacsejar el panorama televisiu. Amb una barreja entre The twilight zone i  Tales of the unexpected la sèrie fa reals les paranoies i pors tecnològiques del món modern. Cada capítol de Black Mirror és una bufetada a la cara d’algun dels comportaments de la nostra societat i de l’ús/abús que estem fent de la tecnologia.

mirror

Amb el salt a Netflix, Black Mirror ha fet també un salt cap al gran públic però sense perdre la qualitat que la caracteritza. La tercera temporada ha tingut sis capítols que han mantingut l’excel·lent factura de les dues temporades anteriors i el mateix esperit crític però han perdut una mica el malestar que produïen. Els capítols de les temporades anteriors eren com un cop de puny a l’estómac que et deixava sense alè. Generaven un malestar i una incomoditat que en aquesta temporada només he sentit en el primer capítol.

Nosedive

nosedivePer mi el millor capítol de la temporada. En un futur no gaire llunyà tot depén de la puntuació que tinguis a una xarxa social global. Un bon comportament et farà pujar punts, un mal comportament fara que en perdis. En una societat així la gent farà qualsevol cosa per aconseguir bones puntuacions.

L’obsessió per rebre likes de facebook, twitter o instagram portada a l’extrem. Aquest és un d’aquells capítols que queda a la memòria i et fa reflexionar sobre l’ús que fem de les xarxes socials i l’obsessió per obtenir l’acceptació de gent que no coneixem.

Playtest

playtestEl pitjor de la temporada. Un jove nord-americà deixa casa seva i comença un viatge per tot el món. Un cop a Londres decideix participar en un test d’un revolucionari joc de realitat virtual.

El pitjor capítol de Black Mirror és molt superior als millors capítols de moltes sèries però Playtest sembla poc treballat i lluny del nivell que esperem de la sèrie.

El veig més un capítol d’Expediente X o Sobrenatural que un capítol de Black Mirror. Fins i tot la crítica que acompanya qualsevol capítol de la sèrie costa de trobar.

Shut up and dance

Un capítol amb moltes possibilitats que es queda amb molt menys de l’esperat. Un jove i un pare de família es veuen forçats a seguir les instruccions d’uns desconeguts que els fan xantatge online.

Que internet és un perill ho sabem de sobres. Que qualsevol ens pot robar informació i utilitzar-la en contra nostre també. No veig el motiu d’aquest capítol.

Són més interessants les repercussions del final del capítol que el capítol en si mateix.

San Juperino

Un capítol que acaba bé de Black Mirror ja ens indica que alguna cosa ha canviat a la sèrie. Dues noies joves es troben a San Juperino, una ciutat dels anys 80 on tothom sembla decidit a passar-s’ho bé.

San Juperino és un bon capítol que manté l’esperit Black Mirror però li falta mala llet i duresa. La mort i l’eternitat és un tema ja tractat a la sèrie i la comparació de com es va tracta el tema a Be right back (2×01) deixa San Juperino molt per sota.

Men against fire

menUn bon argument per una pel·lícula de ciència-ficció que ens deixa un capítol entretingut. La tecnologia ajuda a un grup de militars a lluitar contra una raça mutant que atemoreix una població local. Durant la seva primera missió un jove militar és atacat amb una estranya arma i comença a tenir estranyes visions.

Com passa amb San Juperino, Men against fire és força previsible i això li resta força. malgrat això la factura és impecable i el missatge prou important per ser un dels millors de la temporada.

Hated in the Nation

hatedSense arribar al nivell de Nosedive aquest és el segon millor capítol de la temporada. Una periodista assetjada per les xarxes socials apareix morta en el seu domicili. Dues policies són les encarregades d’investigar els cas que sembla anar relacionat amb un hashtag d’internet.

L’ús irresponsable de les etiquetes a les xarxes socials i compartir continguts com si fos un joc reben la seva clatellada en aquest capítol. Una magnífica idea amb un impactant final que queda massa amagat pel meu gust.

En resum

Potser són les expectatives que tenia o que la temporada arranqués amb un capítol excel·lent fan que la resta m’hagin semblat per sota del que esperava. Tot i això la factura, les interpretacions i els arguments estan molt per sobre de la majoria de sèries que estan actualment en pantalla. Black mirror és una de les grans i d’aquelles sèries que cal veure.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda