Especial Viernes 13 – Part I

L’èxit de Halloween de John Carpenter i la possibilitat d’obtenir grans beneficis amb pel·lícules de baix pressupost va fer que moltes productores pugessin al carro dels assassins en sèrie. Una d’elles va ser Paramount Pictures amb Viernes 13.

Viernes 13 (Friday the 13th, 1980)

Amb un pressupost de 550.000 dòlars, guió de Victor Miller i direcció de Sean S. Cunningham, l’any 1980 s’estrenava Viernes 13. El que va començar com una pel·lícula independent s’acabaria convertint en una llarga saga que marcaria per sempre el gènere slasher.

La història ens situa al Campament Crystal Lake on l’any 1958 un desconegut assassí va acabar amb la vida d’uns monitors. Anys més tard, un nou grup decideix tornar a posar en marxa el campament però un a un són perseguits i assassinats per un misteriós personatge.

A diferència de Halloween, Viernes 13 jugava en mantenir oculta la identitat de l’assassí i així sorprendre a l’espectador amb el seu gir final. Miller va basar tot el seu guió en la història d’una mare capaç de qualsevol cosa pel seu fill i d’aquí la transformació de l’amable senyora Voorhees en una pertorbada assassina. Victor Miller sempre va pensar en Jason com la víctima, no el culpable i no es va mostrar conforme ni amb la decisió de fer aparèixer el personatge al final de la pel·lícula, ni amb la manera que Paramount va decidir continuar la saga.

Per posar rostre als joves monitors, Cunningham no buscava grans actors, en paraules seves buscava joves capaços de llegir correctament el guió, quedar bé a pantalla i cobrar poc. De tot el repartiment només un jove Kevin Bacon va aconseguir fer-se camí en el món del cinema.

Malgrat no obtenir molt bones crítiques, Viernes 13 va acabar obtenint grans beneficis i això va provocar la producció de tot un seguit de seqüeles. Amb els anys s’ha convertit en un clàssic de culte tot i que la seva imatge més característica i icònica no apareixeria fins a la tercera pel·lícula.

Viernes 13. Parte 2 (Friday the 13th Part II, 1981)

L’èxit inesperat de Viernes 13 va fer que Paramount s’afanyés a donar llum verda a una segona part quan encara no havia passat un any de la primera. Cunningham i Miller imaginaven les continuacions de Viernes 13 com una antologia de pel·lícules explicant les supersticions dels divendres 13 però Paramount va veure més potencial en la figura de Jason. Com a conseqüència cap dels dos van continuar implicats en la saga.

Cinc anys després dels fets de Crystal Lake, un grup de joves vol obrir un campament molt a prop de l’antic. El monitor en cap els explica la llegenda d’en Jason i la seva mare però tots s’ho prenen com una broma fins que comencen a passar fets estranys.

Curiosament Viernes 13 Parte 2 és una continuació directa de l’original però ignorant parts de la història. La pel·lícula comença mostrant-nos com l’única supervivent de la primera pel·lícula és perseguida i assassinada per un Jason adult quan aquesta intenta refer la seva vida. Aquí se’ns parla d’un Jason que no va morir ofegat, que fa anys que viu amagat als boscos i que busca venjança per la mort de la seva mare. Un Jason molt diferent del que Victor Miller havia imaginat. Aquestes diferències i incongruències es van intentar arreglar amb diàlegs o, simplement, ignorant-les.

Igual que la pel·lícula original, aquesta segona part va tenir problemes amb la qualificació per la seva extrema violència i el seu contingut sexual. Algunes escenes es van retallar per evitar una calificació X a la pel·lícula. Entre elles l’escena on una parella és travessada per una llança mentre tenen relacions sexuals. La pel·lícula també es va veure compromesa quan els productors van descobrir que l’actriu Marta Kober era menor d’edat en el moment de gravar la pel·lícula. Una escena amb un nu frontal seu va desapareixer immediatament del muntatge.

Malgrat que aquí ja comptem amb el Jason adult que tots coneixem encara no tenia tots els elements que l’han convertit en una icona de la saga. En aquesta segona part en Jason oculta el seu rostre amb una bossa blanca, no serà fins a la següent pel·lícula on trobarà la màscara d’hoquei gel. També l’aparença del personatge és lleugerament diferent, mantenint les malformacions facials tant característiques però afegint cabells llargs i barba. Aquestes diferències facials seran eliminades a la següent pel·lícula.

L’escena final de Viernes 13 Parte 2 és força controbertida, ja que trenca amb la continuïtat de la tercera pel·lícula però això ja ho tractaré a la següent entrega d’aquesta sèrie d’articles.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda