Especial Viernes 13 – Part V

Amb el final dels anys vuitanta també arriba el final del control de la saga Viernes 13 per part de Paramount Pictures. La distribuïdora New Line Cinema es fa amb els drets del personatge i comença un desconcertant viatge per buscar un lloc per Jason Voorhees a l’imaginari cinematogràfic dels noranta.

Viernes 13 Parte IX: Jason va al infierno. El Viernes Final (Jason goes to Hell: The final friday, 1993)

Després del fracàs comercial i de crítica de l’anterior entrega, Paramount va decidir vendre els drets del personatge a New Line Cinema qui havia rebutjat fer el crossover amb Freddy Krueger. La productora va comprar els drets d’en Jason, però no dels altres personatge ni del nom Friday 13th, cosa que explica per què la marca desapareix dels títols següents i també va frenar una idea de guió on el personatge de Tommy Jarvis tornava a escena.

En Jason (Kane Hodder) mor en una emboscada organitzada per el FBI i els SWAT. Quan el seu cos està al tanatori, el seu esperit salta dins d’un dels forenses que comença un viatge cap a Crystal Lake per buscar algun familiar a través del qual pugui recuperar el seu cos.

Per sorprenent que pugui semblar Sean S. Cunningham va aprovar aquesta nova versió de Jason que abandonava el seu cos per convertir-se en una espècie d’esperit demoníac. Adam Marcus, guionista i director de la pel·lícula, volia connectar la saga Viernes 13 amb la d’Evil Dead, creant un imaginari on Pamela Voorhees hauria utilitzat el Necronomicon per tornar a la vida el seu fill. Com que New Line no tenia els drets de les pel·lícules de Sam Raimi, aquesta línia argumental va quedar reduïda a un simple easter egg on el llibre apareix en una escena del film. També es crea una nova milotogia al voltant d’en Jason que New Line Cinema es treu de la màniga i no té cap mena de sentit ni coherència.

El pròleg inicial ja ens mostra el despropòsit que serà aquesta entrega amb una ridícula operació militar per acabar amb Jason i que s’utilitzarà com a excusa per destruir el seu cos i alliberar l’esperit. A partir d’aquell moment tot és un descontrol i un seguit de morts ridícules i maquillatge mal fet, fins que arribem al clímax final on tot es desmadra i la pel·lícula barreja Viernes 13 amb Evil dead i La Cosa. Només els segons finals, on New Line Cinema ens presentava l’esperat crossover amb Krueger, es poden salvar d’aquesta entrega.

Jason X (Jason X, 2001)

D’entrada, enviar a Jason a l’espai podia semblar una idea absurda, com també ho podia semblar posar-li un títol que ens recorda més les versions per adults de títols coneguts, però ni una cosa ni l’altre va impedir que Jason X fos una de les tres millors entregues de la saga.

En un intent d’aturar en Jason (Kane Hodder), una científica aconsegueix criogenitzar-lo. Malauradament el procés té un error i ella també queda congelada. Més de quatre-cents anys després una expedició científica troba els dos cossos i els trasllada a la seva nau espacial.

Aquesta nova entrega es va idear per evitar que el públic s’oblidés del personatge mentre s’estava preparant el crossover amb Freddy Krueger. Aquest intent d’enfrontar els dos personatges s’estava allargant més del pensat i la franquícia estava caient a l’oblit. La idea d’enviar Jason a l’espai va ser de Todd Farmer que també es va reservar un paper a la pel·lícula.

Jim Isaac, especialista en efectes especials, es va posar darrere les càmeres d’aquest projecte. Jason X era el seu segon llargmetratge, però va utilitzar els seus coneixements en pel·lícules de ciència-ficció per saber dirigir amb bona mà, el que era una pel·lícula d’encàrrec.

Jason X aporta un ambient futurista a una història vista mil vegades, però aquesta nova visió li dóna un aire nou i permet avançar la saga. És evident que Jason X beu de moltes pel·lícules clàssiques de ciència-ficció i terror, però no se n’amaga i ens ofereix un entreteniment molt correcte i, fins i tot, més coherent que algunes de les entregues anteriors. També recupera el to humorístic que havia perdut.

Penúltima entrega d’aquest especial Viernes 13, ara només quedarà analitzar l’esperat enfrontament amb Freddy i l’infumable remake del 2009.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda