Farishta

Marvel té el MCU (Marvel Cinematic Univers), DC té DCEU (DC Extended Univers) i els catalans tenim el corvovers del qual Farishta n’és l’última peça. Marc Pastor, autor de La mala dona, Bioko i L’any de la plaga, entre d’altres, ens torna a transportar al seu univers particular, un univers on realitat i ficció es donen la mà d’una manera natural.

La Farishta és una noia afganesa que s’ha quedat òrfena dues vegades, de ben petita va perdre els seus pares i durant l’adolescència un accident la va deixar sense els pares adoptius. Amb 18 anys i cap lligam estable, la jove Farishta decideix acceptar el que sembla un treball de somni. Som a l’any 1993 i la Farishta es trasllada al complex Sànnikov, un arxipèlag paradisíac on treballarà assistint a les famílies que han decidit viure una vida de recolliment sense contacte amb l’exterior. Un cop allà la Farishta coneixerà en Manse pel qui sentirà una atracció immediata. A mesura que passin els dies la Farishta veurà que la feina no és tan bona com semblava i que el complex Sànnikov amaga molts secrets.

Marc Pastor és d’aquells autors que sempre ha mostrat el seu amor al fantàstic i aquest amor es transmet al lector i es respira durant tota la novel·la. A Farishta, en Marc Pastor ha aconseguit crear un ritme que t’atrapa des del primer minut i et fa perdre la noció del temps a mesura que passes les pàgines. Amb capítols curts i la dosi justa d’intriga, les prop de 500 pàgines del llibre van caient ràpidament.

La novel·la està dividida en dues parts molt diferents però que es complementen perfectament i la primera és totalment necessària per entendre bé la segona i el seu desenllaç. El primer terç del llibre d’en Marc Pastor ens pot semblar un llibre molt més juvenil del que ens té acostumats l’autor. Una història on coneixem el caràcter de la Farishta, els seus primers pensaments i la recentment descoberta atracció que sent cap al personatge d’en Manse. Aquesta primera part respira innocència i joventut, tot i alguns tocs foscos i d’intriga que ja comencen a indicar que l’aventura de la Farishta no serà un camí de roses. Passat aquest terç de novel·la, el que era un mar en calma es converteix en un tsunami d’emocions, misteris i aventures. El ritme creix a passos de gegant per desembocar en un final que, esperat o no, no deixa indiferent. En aquesta segona part la Farishta va perdent tota la innocència del principi i la part més fosca del complex Sànnikov va agafant protagonisme.

Durant total la novel·la, Marc Pastor manté un delicat equilibri amb la complexitat de la història i la facilitat de la lectura. L’escriptor és molt estricte amb les possibles incoherències temporals però això no dificulta la lectura. Si és cert que la novel·la té un punt dens però no fins al punt de resultar desesperant pel lector.

Per mi Farishta té tres protagonistes. Per descomptat tenim la Farishta, protagonista principal de la història i de la que t’enamores de manera ràpida i fàcil. Després tenim el temps. Passat, present i futur es donen la mà a Farishta i converteixen el temps en el segon pilar del llibre. I, per acabar, la música. Les referències musicals són constant a la novel·la i en Marc Pastor l’utilitza per guiar-nos a través de la història i per remarcar certs moments importants del llibre. Si voleu una banda sonora que us acompanyi mentre llegiu el llibre us deixo l’enllaç a una llista de Spotify que he creat amb algunes (segur que en falta alguna) de les cançons que van sortint a mesura que avança la història.

Ara que s’acosta Sant Jordi, Farishta és una de les millors recomanacions que us poden fer. El millor és que és un llibre que tant pot agradar als fans de la ciència-ficció com als no iniciats que s’hi vulguin estrenar.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda