Fins sempre, Banshee

banshee2L’any 2013 s’estrenava Banshee, una petita sèrie del canal Cinemax i coneixíem per primera vegada un misteriós expresidiari que anava a la recerca de la seva companya després de complir 15 anys de condemna a la presó. Les pistes el porten fins a Banshee, un petit poblet de Pennsylvania però bans d’arribar al poble es creua amb el nou sheriff de la ciutat que acaba assassinat per uns lladres locals. Veient la possibilitat d’amagar-se del seu passat decideix assumir la identitat de Lucas Hood i fer-se passar pel nou sheriff de Banshee.

Banshee va començar com una sèrie petita, amb un argument senzill però impactant on el principal atractiu el concentrava en la violència i la sexualitat però al llarg de les quatre temporades que ha tingut s’ha acabat convertint en una de les millors apostes televisives dels últims anys. Mentre tothom (jo el primer) parla de Joc de Trons, True detective o House of Cards, Banshee s’ha mantingut a l’ombra, desconeguda per la gran majoria però amb un grup de seguidors molt fidel. I us puc assegurar que no té res a envejar a cap de les anteriors citades.

banshee3Abans de la seva estrena ja es va anunciar que la quarta seria l’última temporada de la sèrie. Un final que no per ser anunciat ha resultat menys dolorós. Segons els productors no és una cancel·lació forçada, respon a una planificació estudiada i pensada. De fet res no fa pensar que no sigui veritat, si una cosa ha fet bé Banshee a cada temporada és reinventar-se ella mateixa i construir noves trames però sempre mantenint un alt nivell de qualitat. Al llarg dels anys hem vist passar per Banshee narcotraficants, neonazis, tribus indígenes, assassins en sèrie i un llarg etcètera de personatges que han fet diferent i original cada temporada. A més amb el pas dels capítols Banshee ha anat perdent, sense renunciar-hi ni renegar d’elles, la violència extrema i la sexualitat explicita que trobàvem a les primeres temporades per anar-se centrant en el drama i l’acció. Podríem dir que amb el pas dels anys Banshee ha anat madurant. Hem passat d’una adolescència de sexe i violència a una maduresa més profunda i reflexiva. Banshee ha anat creixent amb el temps i nosaltres l’hem acompanyat en aquest viatge.

I malgrat tot el que he dit de les trames, el punt més fort de Banshee són els seus personatges. Banshee té dos (màxim tres) personatges principals però a diferència d’altres sèries la resta estan tant o més ben construïts que ells.

banshee4
Per mi Banshee ha aconseguit una cosa que cap altra sèrie havia aconseguit: que em preocupi i m’interessin des del personatge principal fins a l’últim dels secundaris. Per posar un exemple fàcil d’entendre a Joc de Trons hi ha molts personatges, alguns agraden, d’altres provoquen indiferència i d’altres són insuportables, a Banshee això no passa. Principals o secundaris, bons o dolents. Tots els personatges són profunds i interessants i fan que et preocupis per ells.

banshee5

Alguns d’ells ens han acompanyat al llarg de tota la sèrie, d’altres van començar amb petits papers que han crescut al llarg dels capítols, alguns ens han deixat abans d’hora i d’altres han arribat massa tard però tots i cadascun d’ells ens ha deixat marca. Amb ells hem rigut, hem patit i hem plorat al llarg dels 38 capítols que ha durat la sèrie. Tots ens han despertat alguna cosa dins nostre. Eren personatges creïbles vivint situacions increïbles. Estiguéssim d’acord amb ells o no, el que sempre ha passat és que hem entès les seves motivacions. A Banshee hem tingut personatges molt bons i alguns de molt dolents però en la seva major part els personatges de Banshee tenen les seves parts clares i les seves parts fosques i això és el que els ha fet més reals i més fàcils d’estimar pels espectadors.

banshee6Lucas Hood (Antony Starr), Carrie Hopewell (Ivana Milicevic), Kai Proctor (Ulrich Thomsen), Sugar Bates (Frankie Faison), Brock Lotus (Matt Servitto), Job (Hoon Lee), Rebeca Bowman (Lili Simmons), Siobhan (Trieste Kelly Dunn), Clay Burton (Matthew Rauch), Kurt Bunker (Tom Pelphrey), Nola Longshadow (Odette Annable) o Chayton littlestone (Geno Segers). Tots aquests nomsja formen part de la història de la televisió.

Amb l’adéu de Banshee marxa una de les grans sèries de la televisió i el més trist és que marxa sense els grans reconeixements que es mereix. Banshee és d’aquelles sèries que sempre tindrà un lloc a la memòria de molts serièfils però que restarà desconeguda pel gran públic en general. Una llàstima doncs es perden un magnífic espectacle.

Fins sempre, Banshee.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda