Firefly – Secció VHS

fireflyposterQuan em pregunten quina sèrie m’agradaria que tornés, quina sèrie va ser cancel·lada injustament o quina sèrie recomano veure sense excuses només em ve una paraula al cap: Firefly.

Després de l’èxit de Buffy, cazavampiros i abans de petar-ho fort amb Vengadores, Joss Whedon va crear un western espacial que seguia les aventures de la tripulació de la Serenity, una nau de classe Firefly, capitanejada pel capità Malcolm “Mal” Reynolds.

Ambientada l’any 2517 just després de la Guerra de la Unificació, on l’Aliança es va imposar als independentistes i va assumir el control dels móns colonitzats. El capità Malcolm Reynolds és un casaca marró – nom amb el qual es coneixia als independentistes – supervivent de la guerra que es dedica a fer treballs no del tot legals al llarg de l’univers amb la seva tripulació.

El punt fort de Firefly són els seus personatges i l’enorme personalitat que tenen. El reduït grup que Whedon va crear i els actors que els interpretaven van aconseguir una química molt important i des del primer moment tens la sensació d’estar veient les aventures d’un grup d’amics/coneguts de tota la vida.

Joss Whedon va imaginar un futur que combinava l’alta tecnologia que es podia trobar als planetes centrals amb l’oest més clàssic que trobaves als planetes exteriors, una barreja que pot xocar al principi però que, un cop assimilada, entra molt bé. En el futur de Firefly les dues cultures que s’han imposat són l’americana i la xinesa i per aquest motiu són constants les expressions xineses que s’utilitzen de forma habitual en els diàlegs.

firefly2

Firefly tenia de tot, humor, acció, bona ambientació i uns personatges rics i interessants però tot això no va ser suficient per salvar-la de la foguera de la FOX que la va cancel·lar abans d’acabar la primera temporada. La primera emissióde Firefly va constar només d’onze dels catorze episodis gravats i no en l’ordre que s’havia imaginat Whedon. Aquesta barreja d’episodis va provocar que la sèrie fos difícil de seguir i les audiències molt baixes.

Amb la cancel·lació Firefly es va convertir en una sèrie de culte i la resposta dels fans va ser una forta campanya que va permetre a Whedon la producció de Serenity, la pel·lícula que servia per tancar la sèrie. A l’hora de la veritat Serenity és un resum cinematogràfic de la sèrie però servia per acomiadar els personatges.

La sèrie ha tingut continuació en format còmic i també ha tingut edició en joc de rol i joc de taula.

firefly3

Potser va arribar massa aviat o no es va saber vendre bé però Firefly va caure massa ràpid de la graella televisiva. Firefly és una sèrie molt recomanable per qualsevol fan de la ciència-ficció. Sense anar més lluny Out of gas no només és el millor capítol de la sèrie, és un dels millors capitols de ciència-ficció televisiva que podreu veure mai.

La tripulació

La tripulació de la Serenity està formada per 9 personatges, tots ells amb una marcada i diferenciada personalitat. Algunes d’elles, per mala sort, no es van poder explorar al 100% per culpa de la cancel·lació de la sèrie.

firefly5Malcolm Reynolds (Nathan Fillion), el capità de la Serenity i un fidel defensor dels ideals independentistes. Era sergent durant la batalla de Serenity Valley quan els independents van perdre la guerra. Fidel a la seva tripulació, amb un caràcter dur però un bon cor.

Zoë Alleyne (Gina Torres), companya d’en Mal des de la guerra i segona comandant de la Serenity. Una lluitadora increïble i té la total confiança del capità Reynolds.

Hoban “Wash” Washburne (Alan Tudyk), pilot de la Serenity, marit de la Zoë i el bromista de la tripulació.

Jayne Cobb (Adam Baldwin), el tipus dur de la nau, amant de les armes i la gresca, en Jayne té un bon cor al fons d’aquesta aparença de paio dur.

Kaylee Frye (Jewel Staite), la mecànica de la nau, un geni de la mecànica capaç d’arreglar qualsevol cosa. També és la més optimista de la nau.

Inara Serra (Morena Baccarin), no rep ordres d’en Mal però forma part de la família de la Serenity. És una Acompanyant que té llogada una de les llançadores de la Serenity que utilitza per rebre clients o desplaçar-se als planetes. Manté una relació d’amor-odi amb el capità.

Derrial Book (Ron Glass), un dels passatgers que ha arribat a formar part de la família de la Serenity. És un reverend però tot sembla indicar que amaga un passat relacionat amb l’Aliança.

firefly6Simon Tam (Sean Maher), el doctor Tam contracte la Serenity per traslladar-se a un planeta exterior però aviat es descobreix que havia colat la seva germana a la nau i que els dos eren fugitius de l’Aliança. Els seus coneixements com a metge el converteixen en una peça important per la Serenity.

River Tam (Summer Glau), la germana d’en Simon Tam. L’Aliança ha experimentat amb ella i l’ha deixat desequilibrada però amb una gran capacitat sensitiva.

Amb aquests nou personatge i la Serenity com un protagonista més, Joss Whedon va aconseguir crear un univers real i creïble que malauradament no va tenir continuïtat. Igual que Battlestar Galactica, Firefly intentava dotar de realisme a la ciència-ficció amb coses tan senzilles com eliminar els sons a l’espai exterior o donar per fetes certes costums o hàbits del seu futur de tal manera que l’espectador ho trobéssim tot normal. A diferència de Galactica, Firefly no va poder-se expandir.

Sempre quedarà Netflix per recordar-la o l’edició en blu-ray que es pot comprar a Amazon. Mentrestant, stay shiny!

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda