House of cards

house3West Wing és una sèrie política, House of Cards no. House of cards és una sèrie sobre l’ambició humana amb la política com a excusa. Podia estar ambientada en una gran empresa o en un important equip esportiu però, què hi ha més ambiciós que convertir-se en la persona més poderosa del planeta? I aquí és on entra la política.

En una nova temporada de 13 capítols la sèrie segueix allà on ho va deixar en acabar la tercera temporada: amb el matrimoni Underwood en plena crisi i amb Frank Underwood fent els possibles per mantenir-se com a president dels Estats Units.  De fet aquest segueixen sent els dos arguments per la quarta temporada i això ha donat peu a una temporada amb dues parts molt diferenciades i de diferent qualitat. Els set primers capítols es basen en la lluita de poder entre el matrimoni Underwood i són els que tenen un nivell més irregular però des del moment que decideixen deixar d’anar un contra l’altre i treballar plegat la sèrie avança fins a un altre nivell. No m’entengueu malament, els primers capítols són molt bones però els sis últims són espectaculars en especial els capítols 9 i 13. Una de les coses que més he trobat a faltar aquesta temporada i que més he aplaudit cada vegada és el trencament de la quarta paret per part del personatge d’en Kevin Spacey. Les mirades i els comentaris d’en Frank Underwood són un dels trets diferencials de la sèrie i en aquesta quarta temporada han aparegut menys del normal.

Com he dit al principi no considero que House of Cards sigui una sèrie política però és evident que la política és la base sobre la qual es mou la sèrie. El retrat que fa de l’ús personal de la política i de les intrigues per mantenir la cadira i la reputació estic segur que es poden aplicar a la majoria de països. Tot i ser ficció, la conversa entre els dos candidats a la presidència en el capítol nou és segurament la conversa més realista que s’ha fet mai sobre el funcionament de la política. Aquesta quarta temporada també s’ha centrat a ficcionar temes reals com són la dependència del petroli de la societat i l’amenaça del terrorisme Islàmic. Els dos casos tractats com a ficció però en el cas de l’ICO (l’organització que simula l’ISIS a la sèrie) amb unes similituds a la realitat que encara posen més intensitat a la sèrie. Si al principi he parlat de l’ambició és perquè aquest és el tema centra de la sèrie. Tot està basat en l’ambició d’en Frank i la Claire Underwood per aconseguir els seus objectius sense importar que han de fer per aconseguir-ho ni qui ha de caure pel camí. Una de les coses que ha demostrat aquesta quarta temporada és que aquesta manera de fer no només la fan servir amb la gent que els envolta, també l’utilitzen entre ells si els seus objectius no coincideixen. Com he dit la sèrie no es basa en la política ni amb les relacions personals, es basa en la crua i freda ambició de dos personatges.

house1

Com passa des de la primera temporada, House of Cards té dos caps: Frank Underwood (Kevin Spacey) i Claire Underwood (Robin Wright). La resta de personatges són més o menys interessants i tenen històries més o menys interessants però ells dos són la base de tot. La força que transmeten els dos en pantalla la transmeten també als seus personatges i això crea una química espectacular. Els dos són personatge detestables però tenen un magnetisme que t’enganxa i et fa desitjar que tinguin èxit tot i ser conscient del mal que estan fent.

Si el final de la segona temporada amb en Frank donant un cop sobre la taula presidencial del despatx oval ens va deixar amb una brutal pujada d’adrenalina, el final d’aquesta quarta ens ha deixat amb un mal cos espectacular però amb més ganes que mai de veure la cinquena.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda