Internet y el nuevo periodismo (Follow this)

Hi ha una dita popular que resa “el nom no fa la cosa” i que encaixa perfectament amb aquesta docusèrie produïda per Netflix. El títol original d’aquesta sèrie documental és Follow this, fent referència a un acte molt habitual avui en dia a internet  que consisteix a anar seguint una història a través d’enllaços per aprofundir en ella, però algú va tenir la brillant idea de canviar el nom a la versió espanyola per Internet y el nuevo periodismo blanquejant el sentit original. Dir que això és el nou periodisme ho trobo, com a mínim, agosarat.

La sèrie segueix a diferents redactors del portal de notícies Buzzfeed en el seu dia a dia a l’hora d’escriure un article. Com troben informació online, com estableixen contacte amb les persones implicades, les entrevistes i les seves pròpies conclusions. Tots els redactors són joves, alternatius, compromesos i que semblen viure una vida de somni en un entorn de treball perfecte. No sóc periodista però després de veure el documental estic per començar la carrera per acabar treballant en un lloc tan guay com aquest. Quina enveja em féu els meus amics periodistes, per què el vostre lloc de treball és igual que el que ensenya Follow this, no?

Internet y el nuevo periodismo es centra en internet i abandona la part de periodisme. Els vuit capítols estan dedicats a una història diferent però en cap moment es parla del periodisme i de què significa ser periodista aavui en dia. Ni condicions laborals, ni intrusisme laboral, ni res que pugui tacar la imatge d’aquest periodisme de click-bait que es fa ara mateix i que poc té a veure amb el periodisme real.

Un cop deixo de banda la part més criticable de la sèrie documental el cert és que se’ns presenten vuit històries força interessants que podrien resultar molt atractives si es desenvolupessin a fons i amb calma. Amb capítols de vint minuts on un mínim de cinc estan dedicats als pensaments del periodista poc podem aprofundir en un tema. Com he dit la sèrie està més centrada a donar una sensació de professionalitat a Buzzfeed que d’explicar gaire res.

Internet y el nuevo periodismo només es pot aprofitar per descobrir un parell de temes interessants dels quals haureu de buscar informació extra per saber-ne més.

 

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda