Irregular retorn d’Expediente X

xfilesQuan es va anunciar el retorn d’Expediente X amb una mini temporada de sis capítols vaig tenir sentiments contradictoris, per una banda tenia la il·lusió de retrobar uns personatges que havien marcat els meus inicis com addicte a les sèries però al mateix temps tenia pànic que els nous episodis no fessin justícia al record que tenia de la sèrie. Un cop acabada aquesta curta temporada encara no tinc clar quin sentiment s’ha d’imposar.

Anem a pams.

Tornar a veure Mulder i Scully en pantalla és genial i la química que existeix entre Duchovny i Gillian espectacular. Els dos han madurat i són conscients del que signifiquen els seus personatges i la responsabilitat que comporta interpretar-los però, al mateix temps, saben treure ferro a la situació i passar-s’ho bé mentre actuen. Són dos vells amics que es tornen a reunir passats els anys com si fos ahir que es van veure per última vegada. Ells són Mulder i Scully i qualsevol intent d’introduir nous personatges en aquest duet és inútil.

Estava clar que una temporada de sis capítols només es podia plantejar de dues maneres, o creaves una història tancada amb un cas general que transcorregués al llarg dels sis capítols o dedicaves cada capítol a una trama curta i fàcilment resoluble. Chris Carter no s’ha decidit ni per una opció ni per l’altre i això ha provocat la irregularitat de la sèrie.

M’agradaria deixar clar que des del meu punt de vista, aquesta temporada no és un nou inici o un intent d’atraure un públic nou, és un homenatge als seguidors d‘Expediente X. Va dedicada a aquells que vam veure la sèrie en els seus inicis (i posteriors repeticions) per què si la seva intenció era reclutar nous espectadors crec que s’ha plantejat molt malament. Conservar la careta original ja indicava quin era l’objectiu.
En aquests sis capítols hem vist resumida l’essència de la sèrie original, amb cada capítol dedicat a un dels pilars que l’han feta gran. Hem tingut capítol de conspiració (My Struggle I i II), capítol de broma (Mulder and Sculy meet the were-monster), capítol de monstre (Home again), capítol de fe (Babylon) i capítol de poders psíquics (Founder’s mutation).

xfiles3

El problema (i d’aquí la irregularitat de la sèrie) és que els dos capítols d’eix central han sigut els més fluixos i precipitats de la temporada. My Struggle I i II han sigut els dos únics episodis escrits per Chris Carter en solitari i ha volgut concentrar en poc més d’hora i mitja tota la trama que s’hauria de desenvolupar en una sola temporada de 22 capítols. Una trama que podia donar peu a una nova temporada a o una llarga es converteix en un seguit de situacions precipitades i ràpides que despisten i fan perdre l’interès. En canvi els capítols amb trama independent i tancada ens han recordat el bo i millor de la sèrie, no només pel ritme i les situacions viscudes sinó també pel retorn (encara que sigui anecdòtic) de personatges mítics de la sèrie com Los tres pistoleros o El fumador. El punt àlgid d’aquesta temporada ha estat just el seu equador amb Mulder and Scully meets the were-monster, el millor d’aquests sis capítols i un dels cinc o deu millors de tota la sèrie. Si sou fans d‘Expediente X aquest capítol és de visionat obligatori.

No està clar que Expediente X seguirà o acabarà aquí. Carter, Duchovny i Gillian tenen clar que els agradaria tornar amb temporades curtes com aquesta i que tot dependrà en gran mesura dels ràtings que ha obtingut aquesta temporada i la valoració que en faci FOX.

Per part meva tinc clar que si es vol fer una onzena temporada s’ha de replantejar el format o aquesta irregularitat acabarà matant la sèrie.

La veritat sempre serà allà fora, tinguem en Mulder i la Scully buscant-la o no.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda