0

One Punch man

punch2Avui canviem un xic de registre i parlem de l’anime de One Punch Man. Una història dibuixada inicialment com a webcòmic per l’autor amb pseudònim One, que va aconseguir tant d’èxit que va acabar essent editada a la Weekly Young Jump. Aquest èxit també va fer que Madhouse (Death note, Hunter x Hunter) produís el corresponent anime que no ha fet més que augmentar la seva popularitat.

M’és una mica complicat iniciar els posts relacionats amb anime. Tot i que s’ha avançat molt en aquest terreny, sobretot gràcies a les pel·lícules de Ghibli (Viaje de Chihiro, Ponyo, La Princesa Mononoke…), la societat actual continua tenint molts prejudicis sobre l’animació japonesa. Per trencar aquesta barrera sempre que puc recomano Death Note (teniu aquí la ressenya), que es podria definir com una obra bastant atípica. Avui però toca recomanar l’extrem oposat. One punch man, un obra que abusa de tants tòpics que arriba a la paròdia i que la que converteix en especial.

saitamaEn Saitama és un jove que després de patir una baralla amb un monstre, entrena fins que es converteix en l’home més fort del món. Aquesta és la base de moltes les sèries d’animació japoneses, i en aquest tòpic també hi encaixarien personatges com en Goku, en Naruto, en Luffy… Però què és el que fa diferent d’en Saitama? Per una banda tenim un disseny de protagonista totalment oposat a la resta d’herois japonesos. Com a conseqüència del seu  entrenament en Saitama s’acaba quedant totalment calb, el que comporta que (molt al meu pesar) ningú se’l prengui seriosament. El disseny del seu vestit de superheroi tampoc hi ajuda, però és que a més durant gran part dels capítols no el veiem ni vestit així, sinó que o va amb pijama, o amb el xandall típic-de-diumenges (comentari patrocinat per Tactel), o fins i tot en un capítol el veiem lluitant en pilotes per Tokyo. L’altre fet diferenciador és l’apatia que mostra la major part del temps. El fet de ser extraordinàriament fort comporta que no té rivals, i que ningú li duri més d’un cop de puny (d’aquí el nom de la sèrie). Ell s’esforça a buscar enemics per la ciutat però s’avorreix com una ostra. A més, hi hem d’afegir que l’entrenament que ha seguit és gairebé ridícul, cosa que xoca amb la resta d’herois de manga que s’esforcen al màxim per anar eliminant els enemics que es posen per davant. Si ajuntem el disseny d’heroi, que ningú el pren seriosament i l’apatia que mostra la gran part del metratge fa que es diferenciï bastant dels arquetips d’heroi  més clàssics.

genos

Però no només del protagonista viu la història. En els companys d’en Saitama i amb els enemics també es deriva a la paròdia i arquetips. En la part dels herois, tenim un cíborg extremadament fort (amb un disseny collonut) que es converteix en el seu deixeble i també en el responsable de les feines de casa, un avi que recorda el Follet Tortuga, un músculs que es despulla a la primera de canto, un heroi que va amb bicicleta i que reconeix que és dèbil (paròdia de Kamen Rider) etc… I els enemics? Doncs en general presenten un disseny passat de voltes, al límit de la vergonyeta, i amb un poder sempre superior al de l’enemic l’anterior i Ah!, habitualment criden molt i es transformen per augmentar el seu poder com si fossin guerrers de l’espai.

En resum, 1.- paròdia de l’animació japonesa tradicional, 2.- personatge extremadament poderós però apàtic i avorrit, 3.- secundaris interessants i carismàtics, 4.- escenes de lluita molt potents. Bingo. Doneu-hi una oportunitat.

A on podeu veure One Punch Man? La primera i única temporada està a Movistar Series, però jo l’he pogut veure sense problemes al Youtube.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Àlex Sànchez

Col·laborador ocasional i caòtic. Genero opinions i crítiques totalment subjectives. Utilitzo habitualment paraules malsonants. Em considero fan de Miyazaki i Hosoda. El cine i la tele són la meva quarta afició preferida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *