Sherlock – Temporada 4 – spoilers

sherlock5L’espera s’ha fet llarga però ja tenim sencera la quarta temporada de Sherlock.

Les apretades agendes de Benedict Cumberbatch i Martin Freeman han fet que hagin passat tres anys entre la tercera i la quarta temporada (deixant de banda l’especial de Nadal) i ara toca analitzar si l’espera ha valgut la pena.

A partir d’aquí spoilers dels tres episodis

The six Teatchers – Guió de Mark Gatiss

L’esperat retorn no acaba d’arrencar amb bon peu, el capítol és correcte però està bastant per sota del que es pot esperar de Sherlock.

L’ombra d’en Moriarty segueix planant sobre la vida d’en Sherlock mentre aquest s’entreté amb casos menors. Un d’aquests casos el porta a resoldre una misteriosa mort dins un cotxe d’un jove. A través d’aquest cas en Sherlock es veu encuriosit per un acte vandàlic a casa del pare de la víctima que el porta a un trist desenllaç.

sherlock

El personatge de la Mary Watson mai m’ha acabat de fer el pes i que la trama del primer episodi se centri en ella m’ha fet separar-me molt del capítol. La seva mort en una escena més aviat patètica encara em reafirma més amb la inutilitat del personatge.

Com tot el creat per Gatiss i Moffat aquest primer capítol és un petit trencaclosques que forma part del gran trencaclosques de la temporada. Com a punt inicial en serveix per recuperar personatge i posar la base del que passarà en els capítols següents, com a episodi individual deixa molt a desitjar.

The lying detective – Guió de Steven Moffat

El millor capítol de la temporada i un dels millors de la sèrie. Moffat segueix jugant amb l’engany posant una mentida sobre una altra fins a arribar a un inesperat i sorprenent final que et deixa amb ganes infinites de veure el desenllaç.

sherlock3

En John Watson segueix de dol per la mort de la seva dona i es nega a veure en Sherlock. Per la seva banda aquest es veu arrossegat a una espiral de drogaddicció que l’està destruint per dins. Els dos antics amics es veuen obligats a retrobar-se per l’obsessió d’en Sherlock d’acusar un filantrop de ser un assassí en sèrie.

En Cumberbacht i en Freeman claven els seus personatges en tots els capítols i la química entre ells és brutal però aquí queden eclipsats per la magnífica interpretació d’en Toby Jones. El seu personatge és d’un pertorbador que t’atrapa i et converteix al moment en una de les seves víctimes.

També és d’aquells capítols on Moffat explota de forma magistral les superposicions en pantalla de les deduccions que fa Sherlock.

El final del capítol és d’aquells que et deixen amb la boca oberta

The final problem – Guió de Gatiss i Moffat

La diferència entre el primer i el segon capítol feia suposar un final apoteòsic d’aquesta quarta temporada però tot i tenir molt bons moments el capítol queda per darrere de l’anterior.

Després de descobrir que té una germana petita que no recorda, en Sherlock aconsegueix que el seu germà Mycroft el porti fins on la té amagada. Convençut que la noia no ha pogut sortir mai d’allà, aquest accedeix. Un cop arribats a la presó es veuran atrapats en una venjança preparada des de feia molt temps.

sherlock2

Aquest és un d’aquells capítols que t’has de creure sense fer-te masses preguntes o tot cau pel seu propi pes. És propi de Moffat i Gatiss fer aquests jocs però aquesta vegada crec que tensen una mica massa la corda. Els poders – per no dir superpoders – de persuasió de la germana van més enllà del creïble i la resolució (tot i que efectiva) és una mica massa simple.

El capítol té un parell de moments brillants. La trampa visual de la primera trobada entre en Sherlock i l’Eurus és brillant i el moment entre en Sherlock i la Molly és d’aquells que recordes durant molt temps. Sorprenentment és un dels capítols més fluixos visualment amb uns efectes que no semblen estar a l’altura.

En resum

No tenim molt clar si serà la darrera vegada que veurem Holmes i Watson amb les cares de Cumberbatch i Freeman sota el paraigua de Gatiss i Moffat. Fa un temps es va confirmar una cinquena temporada però Cumberbatch també va declarar que era difícil quadrar agendes, per més endavant dir que li agradaria repetir amb el personatge. En definitiva, saber si tindrem més capítols és un misteri digne del mateix Holmes però en tot cas podem dir que aquesta temporada tanca una etapa important pels personatges.

 

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda