Star Trek 50 anys – La tripulació original (I)

El 8 de setembre de 1966 s’estrenava Star Trek, sèrie de ciència-ficció creada per Gene Roddenberry i emesa per la NBC que explicava les aventures de la tripulació de l’USS Enterprise NCC-1701 a través d’una missió de cinc anys d’exploració galàctica a la recerca de noves civilitzacions i cultures. Star Trek (que més endavant es coneixerà com a Star Trek: The Original Series) ens mostrava un futur on la recerca de coneixement era l’objectiu màxim i on prevalia la de pau i concòrdia.

Avui en dia Star Trek és una saga de culte però els seus inicis no van ser tan exitosos. La visió de Roddenberry no va acabar d’agradar i la sèrie es va cancel·lar el 2 de setembre de 1969 després de 79 episodis. La sindicació de la sèrie (emissió per part d’altres cadenes que compren els drets) va propiciar un públic més nombrós que va fer pujar l’interès per la saga galàctica. L’any 1979 l’èxit de les pel·lícules de ciència-ficció va propiciar el retorn de Star Trek en forma de pel·lícula. Star Trek: The motion picture va reunir la mateixa tripulació a bord de l’Enterprise i va situar l’acció dos anys després del final de la sèrie (en aquest cas del final de la missió de cinc anys). La mateixa tripulació de la sèrie original es va mantenir durant les sis pel·lícules següents.

Capità/Almirall James T. Kirk (William Shatner)

Capità de la USS Enterprise NCC-1701 i de la Enterprise NCC-1701-A a partir de Star Trek IV: Missió salvar la Terra.

El jove James Tiberius Kirk és un dels nou supervivent de l’extermini de 4000 colons a Tarsus IV per part de Kodos l’executor.

Durant el seu pas per l’acadèmia de la Flota estel·lar James T. Kirk destaca per les seves capacitats de lideratge i es converteix en llegenda en ser l’únic estudiant capaç de superar la prova del Kobayashi Maru, una simulació que col·locava els estudiants davant d’una situació impossible. Kirk supera la prova modificant el codi font de la simulació. Lluny de rebre un càstig, el jove estudiant és felicitat pel seu pensament original.

Kirk agafa el comandament de l’Enterprise per la seva missió d’exploració de cinc anys. Un cop acabada la missió és ascendit a almirall. Dos anys més tard torna a l’Enterprise i n’agafa el comandament durant la crisi amb l’entitat V’Ger. Kirk manté el rang d’almirall però torna com a capità de l’Enterprise durant la crisis de Gènesis rellevant al capità Spock. Després és degradat a capità després de segrestar l’Enterprise i sabotejar la USS Excelsior per anar a la recerca del seu amic Spock donat per mort durant la crisi Gènesis. De retorn a la seu de la Federació per afrontar les conseqüències dels seus actes la tripulació de l’Enterprise amb James T. Kirk al capdavant es troba amb una amenaça que pot provocar la destrucció de la Terra.  La resolució d’aquest conflicte fa que la Federació retiri tots els càrrecs cap a la tripulació i deixi a James T. Kirk al capdavant d’una nova Enterprise (USS Enterprise NCC 1701-A) però degradant-lo a capità.

kirk2

El capità Kirk és donat per mort quan la USS Enterprise NCC 1701-B fa un vol de proves amb part de la tripulació original, entre ells James T. Kirk, com a convidats d’honor però s’acaba enfrontant a una misteriosa força energètica que fa explotar una part de la nau on es trobava el capità Kirk. En realitat James T. Kirk queda atrapat en una zona d’espai-temps diferent anomenada Nexus. Allà Kirk coincideix amb Jean-Luc Picard, un nou capità d’una nova Enterprise situada 80 anys en el futur. Kirk i Picard s’uneixen per acabar amb Tolian Sorian i evitar així la destrucció del planeta Veridian IV. Durant l’enfrontament Kirk se sacrifica per aturar Sorian.

Spock (Leonard Nimoy)

spockVulcanià per part de pare i humà per part de mare, la infància de Spock no és senzilla. Decidit a viure com un vulcanià la seva part humana li provoca emocions que no estan ben vistes a la cultura vulcaniana. Els vulcanians són una espècie totalment lògica on les emocions no tenen cabuda. Spock viu en constant conflicte entre la raó vulcaniana i la passió humana.

En contra dels desitjos del seu pare, Spock s’uneix a la flota estel·lar i comença la seva carrera a la USS Enterprise NCC-1701 sota el comandament del capità Christopher Pike.

Amb el temps Spock es converteix en primer oficial i oficial científic de la USS Enterprise ara ja amb James T. Kirk com a capità durant la seva missió de cinc anys d’exploració.

Acabada la missió, Spock deixa la flota estel·lar per tornar a Vulcà i afrontar Kolinahr, un ritual vulcanià que elimina totes les emocions. Spock falla durant el ritual i decideix tornar a la flota durant la crisi amb V’Ger. Un cop solucionada la crisi, Spock es converteix en capità de l’Enterprise però Kirk el substitueix durant la crisi amb Génesis. Spock se sacrifica per salvar la tripulació de l’Enterprise i és enterrat al planeta Génesis. De retorn, Kirk descobreix que abans de morir Spock va transferir la seva consciència (katra) al doctor Leonard McCoy. Decidit a recuperar el seu amic, James T. Kirk es converteix en un fugitiu de la federació.

spock2

Les propietats úniques del planeta Génesis fan que Spock recuperi el seu cos i gràcies a l’esforç de Kirk també recupera la seva consciència.

Després de deixar la Flota estelar, Spock es converteix en ambaixador de la federació treballant en les relacions entre la Federació i l’Imperi Klingon. Més endavant Spock també estableix relacions entre la Federació i els Romulans. Durant una missió per salvar el planeta Rómul de l’explosió d’una supernova, Spock es veu arrossegat a una dimensió paral·lela on queda atrapat fins el dia de la seva mort.

star-trek-v

Ens queda parlar del Dr. McCoy, Sulu, Uhura, Scotty i Chekov però això ho deixo per altres entrades. Curiosament de tots aquests personatges només Spock formava part del capítol que es va presentar com a pilot de la sèrie. Excepte Chekov que no apareix fins a la segona temporada i Spock que es va salvar de la crema, la resta es van afegir un cop vistes les reaccions a aquest pilot de prova.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda