Aniquilación

Després de les primeres proves de pantalla, Paramount va decidir que  l’argument d’Annihilation era massa complex i massa intel·lectual pel públic internacional i que deixava la distribució en mans de Netflix, privant-nos de poder gaudir d’aquest gran film d’Alex Garland en pantalla gran. Res pitjor que un imbècil et consideri massa imbècil per entendre el que ell no ha entès.

Un grup de científiques s’endinsa en una perillosa missió a una zona anomenada The Shimmer d’on no n’ha sortit cap dels integrants de les missions anteriors. Un cop dins descobreixen que tota la zona està patint uns estranys canvis.

Alex Garland és un geni de la ciència-ficció més dura, aquella que busca tractar temes més complexos i profunds dins d’un génere que massa sovint s’ha considerat juvenil i de poca categoria. Després que obres mestres com 2001: Una odissea a l’espaiContact, Gattaca, Interestelar o Arrival demostressin que la ciència-ficció no només són naus espacials i criatures de mil formes o colors, és una vergonya que Aniquilación no s’hagi estrenat en cinemes. Amb la de merdes que ens hem arribat a empassar.

Escriptor de meravelles com Sunshine, Never let me go i Ex-machina, Garland adapta la novel·la homónima de Jeff VanderMeer creant un ambient intens i tens dura tota la pel·lícula. Sense grans artificis i amb l’acció justa per donar ritme a la història, Aniquilación manté la tensió i la intriga durant les prop de dues hores que dura. A cada minut que passa les preguntes es multipliquen però Garland no es molesta en explicar-les ni justificar-les. Aniquilación explica una història i presenta una situació que t’has de creure. Si busques una pel·lícula fàcil i que vingui mastegada amb Aniquilación vas molt equivocat.

En un repartiment forma majoritàriament format per dones, destaca Natalie Portman en el paper protagonista. L’actriu agafa el pes de la pel·lícula i la tira endavant amb ganes. Al seu costat només el personatge interpretat per Jennifer Jason Leigh aconsegueix estar al seu nivell. Gina Rodriguez, Tessa Thompson i Tuva Novotny poc poden fer al costat d’aquestes dues grans actrius i menys encara amb uns personatges tan limitats com els seus. Malauradement el paper d’Oscar Isaac té un rol molt secundari i no ens permet gaudir gaire d’aquest gran actor, tot i això les escenes conjuntes d’Isaac i Portman mostren una excel·lent química entre els dos.

Visualment Aniquilación és excel·lent, amb la dosi justa d’efectes especials per situar-nos en aquest escenari de fantasia però sense l’excés que ens podria allunyar. De nou una llàstima no poder veure-ho en una pantalla de cinema.

Aniquilación és una molt bona pel·lícula de ciència-ficció que ens ofereix una visió poc freqüent en aquest gènere. La pel·lícula d’Àlex Garland no arriba al nivell d’alguns dels referents que he citat abans però si està per sobre de la mitjana habitual del gènere.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda