Generació 3XL

L’estrena de la sèrie Drama a TV3 ha provocat un tsunami (no precisament democràtic) de crítiques a les xarxes socials sobre l’ús del català que fa la sèrie i de l’atreviment de la cadena d’emetre una sèrie on català i castellà conviuen de la manera més realista que s’ha vist en anys. Sobre la sèrie en parlaré un altre dia que per ara només n’he vist un capítol però vull aprofitar per recordar que gran part de la culpa de la desaparició del català a la graella de TV3 no és culpa d’una sèrie produïda pel mercat espanyol, és, en gran part, per l’abandonament de tota una generació per part de la mateixa cadena.

Des del seu inici TV3 sempre havia apostat per una normalització del català entre el públic infantil, conscients que acostumar aquest públic a consumir productes audiovisuals en català li garantia una audiència sostinguda. Continguts com Els barrufets, Bola de Drac o Les fabuloses Tortugues Ninja van fer que tota una generació ens acostuméssim a veure dibuixos animats en català, un costum que no vam perdre a mesura que ens fèiem grans i la cadena ens oferia contingut més adequat a la nostra edat com El món d’en Beackman, Capità Harlock o L’imperdible Parker Lewis i Stargate, l’Escurçó negre o El nan roig quan ja teníem edat per veure i beure en català.

Amb els anys aquesta programació i els canals van anar evolucionant i mutant en diferents propostes. Al cap de pocs anys la programació infantil del TV3 va fer el salt al Canal 33 i, més endavant va agafar personalitat pròpia amb l’aparició del K3, el canal 300 i el 3XL. Uns canals que en tot moment van apostar per una programació forta amb continguts juvenils de qualitat en català. Gràcies a aquests canals es va crear una generació d’aficionats al manga i a la ciència-ficció que no veien estrany que els seus protagonistes parlessin català.

Paral·lelament el 2010, TV3 iniciava un període de proves amb els esports que es va acabar consolidat l’any 2011 amb les emissions regulars del canal Esport 3. L’any 2012 la crisi econòmica va obligar TV3 a remodelar la seva oferta de canals de televisió i el sacrificat va ser el 3XL. Un total de deu anys de vida no tenia res a fer davant d’una pilota i els nens ja tenien el Super 3 per veure dibuixos animats. I així tota una generació i les que venien darrere es van quedar orfes de contingut interessant en el seu idioma i es van veure obligats a fer el salt i canviar de canal. Per ser del tot justos també cal dir que amb els anys l’oferta del 3XL havia anat a la baixa però desconec si es tracta de mala gestió, ineptitud o mala llet.

I tot això per arribar a una conclusió simple (i personal), si es produeix la desaparició del català a TV3, aquesta no vindrà per una sèrie que barreja els dos idiomes i omple el català de castellanismes si no per una cadena que ha deixat sense contingut interessant al jovent d’avui dia, que no troben al·licients per quedar-se amb el català quan arriben a l’edat on LadyBug o en Doraemon se’ls queden petits. Amb això no vull dir que la programació del Super 3 sigui de baixa qualitat, programes com l’InfoK haurien de ser exemple per cadenes d’àmbit estatal i mundial però no està pensada per mostrar a una franja d’edat que el català també serveix per veure contingut de qualitat.

Anem criticant una sèrie que no fa més que mostrar una realitat molt actual o mirant com es donen cops de peu a una pilota abans que aprofundir en les causes que ens han portat fins aquí. Però tampoc em feu molt de cas que només sóc un pobre escritor d’un blog que ha passat de viure la seva infantesa/joventut en català a tenir feines a trobar propostes en el meu idioma per ensenyar a la meva filla preadolescent.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda