Kingdom

Fa tres anys el cinema sud-coreà va conquerir els cors dels amants del gènere zombi amb Train to Busan. Fins i tot els que no som molt aficionats a la temàtica vam quedar captivats amb l’emoció i la intensitat que oferia la pel·lícula i, sobretot, per la sensació d’homenatge al cinema més clàssic d’aquest gènere. Passats uns anys tornen a fer el mateix amb el gènere televisiu amb Kingdom, una brillant sèrie de sis capítols que adapten el webcòmic The Kingdom of the Gods i que deixa per terra qualsevol altra proposta de gènere que intenti comparar-se amb ella

Situada a la Corea medieval durant el regnat de la dinastia Joseon, Kingdom ens explica la història del príncep hereu Yi-Chang (Ju Ji-hoon) i la conspiració que s’està desenvolupant per part d’un altre clan per apoderar-se del regne. Enmig d’aquesta inestabilitat política una estranya malaltia comença a afectar la part sud del país i sembla extendre’s sense aturador.

Kingdom és una sèrie sobre zombis però, per sort, no centra tot el seu argument en els morts vivents. En realitat seria més correcte parlar d’una sèrie política ambientada a la Corea medieval que afegeix la temàtica zombi per donar més tensió i intensitat a la història. La trama zombi atrau i proporciona força i emoció als capítols però la trama política és la que fa avançar la història i evolucionar els personatges. En una època amb certa saturació i força estancament del gènere, Kingdom representa una entrada d’aire fresc amb una proposta que no revoluciona els dogmes del món zombi però que demostra que encara hi ha molts camins per explorar i per ser original. Kingdom aconsegueix innovar en un gènere on ja tot està explicat sense trair els principis bàsics que l’han fet famós i reconeixible. Quan et sembla que res et pot sorprendre en el món dels morts vivents arriba Kingdom per deixar-te de pedra amb un dels millors – i més impactants – finals de temporada que recordo en anys.

La sèrie no només és un entreteniment molt ben treballat, també és un gran desplegament de cultura medieval coreana on explica amb molta senzillesa el sistema de classes socials i de vassallatge que existia en els temps d’aquestes grans dinasties. Les diferències culturals fan que certs matisos es facin més complicats d’entendre o seguir però no provoquen un desconcert prou gran com per a perdre el fil de la trama.

Aquestes diferències culturals són les que també es veuen reflectides en les actuacions i reaccions dels personatges. No sóc ni de lluny un expert en cinema asiàtic però n’he vist prou perquè no em sorprengui veure l’exageració amb la qual es reacciona a situacions dramàtiques o tenses i que poden provocar un punt de comicitat a situacions que no ho requereixen. És l’estil interpretatiu al qual estan acostumats i s’ha de respectar per molt estrany que ens pugui arribar a semblar. Si us molesta sempre us quedarà The Walking dead.

Encara estem a principis d’any però ja us puc assegurar que Kingdom estarà segur en el meu top de sèries d’aquest 2019.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda