Mulan

Ja abans de la seva estrena, la polèmica acompanyava Mulan. Les primeres notícies sobre l’eliminació dels números musicals i la decisió d’eliminar el personatge d’en Mushu no van caure gaire bé als fans de la pel·lícula. Si amb això no fos suficient per condicionar el visionat, Disney decideix prendre una decisió arriscada i estrenar la pel·lícula a la seva plataforma en un servei anomenat Premium que la distribuïdora es treu de la màniga. Un cop estrenada resulta que en els crèdits finals hi ha agraïments a una agència governamental de la regió xinesa de Xinjiang sospitosa de violació de drets humans. No entraré en aquest últim punt per total ignorància del tema però tocaré una mica els altres dos.

L’estrena de Mulan a una plataforma streaming em sembla un moviment arriscat però, ni de lluny un error o una indecència com he llegit en alguns llocs. La situació actual és complicada i no és un mal títol per provar un experiment com aquest. Mulan té prou renom per ser atractiu però tampoc va més enllà de reaprofitar un títol clàssic per la qual cosa, les pèrdues que pogués tenir són assumibles. Tot i que a primer cop d’ull els 22€ que costava el servei premium podia semblar excessiu, fent quatre números tampoc surt tan car. Sumeu el preu de tres o quatre entrades del vostre cine habitual, afegiu les crispetes i valoreu si 22€ són excessius o no. És evident que per un espectador únic surt car però penseu en un grup d’amics o en una família. També podeu valorar que al cinema haureu de pagar cada vegada que es vulgui veure, amb el servei premium no. Dit això, ningú posa una pistola a ningú per anar-la a veure.

Un cop dit això, toca opinar sobre la pel·lícula. Tots els que em coneixeu o llegiu el blog sabeu de la meva total repulsa vers els live action que Disney fa dels seus clàssics, però si n’hi ha un que és mínimament acceptable és aquest. Amb això no vull dir que sigui una molt bona pel·lícula, Mulan és entretinguda i té decisions interessants però també alguns errors bastant importants que no li permeten explotar tot el seu potencial.

Mulan funciona bé com a pel·lícula original però el pes de recrear escenes del clàssic original li pesen massa i li passen factura. L’allau i la persecució pels teulats de la ciutat imperial són escenes icòniques de la pel·lícula d’animació i la necessitat de traspassar-les a aquesta versió es veu forçada i fora de lloc. L’escena de l’allau no era necessària i, si calia fer-la, s’hauria d’haver plantejat millor. També crec que Disney s’equivoca en afegir el component del chi en el personatge de la Mulan. Aquesta habilitat li dóna una agilitat sobrenatural que la fa destacar per sobre la resta però li treu l’esperit de superació que caracteritzava el clàssic original. Mulan era un personatge femení que demostrava que l’esforç i la disciplina aconseguia igualar homes i dones, amb la presència d’aquest component sobrenatural això es perd. És una llàstima que un possible exemple per una generació de nenes es perdi per una decisió tan innecessària com aquesta.

Aplaudeixo que dins la idea de revitalitzar els seus clàssics, Disney s’atreveixi a evolucionar les seves històries i no limitar-se a imitar el que ja existia en animació. Mulan no és perfecte i alguns dels seus errors són excessius però crec que és el camí a seguir si es vol continuar fent aquests live action. Encertat o no, com a mínim Mulan aporta quelcom més que una còpia idèntica del producte original.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda