Puedo escuchar el mar

L’any 1993, l’estudi Ghibli va decidir donar una oportunitat als membres més joves del seu equip i encarregar-los la producció d’una pel·lícula amb baix pressupost pensada pel mercat televisiu que adaptava la novel·la homònima de Saeko Himuro. El resultat va ser Puedo escuchar el mar, una pel·lícula que s’allunyava del que estava fent Ghibli fins al moment i que va obrir la porta a històries més realistes.

Puedo escuchar el mar ens posa a la pell d’en Taku Morisaki, un jove de la ciutat de Kochi que torna a casa i comença a recordar una història d’amor i amistat que va viure durant l’època d’institut amb el seu millor amic i una misteriosa noia que va aparèixer de cop a les seves vides.

Amb l’arribada de molts títols de Ghibli a Netflix, és un bon moment per descobrir títols menys coneguts de l’estudi com és el cas d’aquesta particular pel·lícula. Puedo escuchar el mar va ser la primera pel·lícula que Ghibli produïa directament pel mercat televisiu i, també la primera que no tenia Hayao Miyazaki o Isao Takahata a la direcció però això no li resta valor a la proposta. La pel·lícula trenca amb l’estil que l’estudi tenia fins aquell moment però manté la tendresa que caracteritzava (i caracteritza) l’estudi.

Malgrat que la història és rodona, la seva narració és una mica atropellada. L’escassa duració de la pel·lícula fa que els personatges i les seves motivacions no s’acabin de desenvolupar bé i quedin mal explicats. Només el personatge de Taku Morisaki s’enten sense problemes, les personalitats dels altres protagonistes queden massa poc definides i, a vegades, erràtiques.

Sense arribar a ser una de les grans de Ghibli, Puedo escuchar el mar és una pel·lícula maca de veure que ens parla de valors tan importants com l’amistat, l’amor i el pas a la maduresa.

Per si ho vols compartir...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Pau Garriga

Graduat en Realització Audiovisual i multimèdia que no exerceix. M'agraden les sèries, pel·lícules, els còmics i un llarg etcétera de coses que ara estan molt de moda